2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Berlin szigorít

2017. január 9., hétfő 22:37, frissítve: kedd 00:24

Belgrádban sok migráns üres raktárépületben húzza meg magát, az ételért sorban állnak. Németország közben szigorít, meghosszabbítja a határellenőrzést, és végrehajtaná a kiutasított menekültek kitoloncolását is.

Egyre kevesebben érkeznek a balkáni útvonalon. Ennek oka nemcsak a fokozott határellenőrzés és a Törökországgal kötött megállapodás, hanem a hideg tél is. „Nagyon hideg van, különösen éjszaka. Ezt a hideget senki sem bírja ki, de nekünk itt kell maradnunk. Nemcsak egyedülállók, de családok is vannak itt” – panaszolta egy egy afgán migráns, aki társaival együtt egy raktárépületben húzta meg magát.

A szerb hatóságok hétezerre becsülik azoknak a szíriai, iraki, iráni, pakisztáni és afgán menekülteknek a számát, akik Belgrádban arra várakoznak, hogy Németországba mehessenek tovább. Berlin azonban éppen szigorít. Meghosszabbítja az eredetileg február közepéig érvényben lévő határellenőrzést, és végrehajtaná a már kiutasított menekültek kitoloncolását is.

„Helyes és szükséges intézkedés azon személyek Tunéziába való kiutasítása, akiknek el kell hagyniuk az országot. Nekünk erről szerződésünk van Tunéziával, amely elismerte a maga felelősségét. Minden állam felelősséggel viseltetik állampolgárai ügyében, és – tetszik vagy sem – vissza kell őket fogadnia” – fogalmazott Thomas de Maiziere német belügyminiszter.

A tizenkét életet követelő decemberi berlini kamionos terrortámadás tettese, Anisz Amri tunéziai állampolgár volt, akit a német hatóságok nem tudtak kiutasítani, mert hazája nem igazolta vissza állampolgárságát. Amrit kétszer is őrizetbe vették és majd fél évig meg is figyelték, de a hatóságok szeptemberben felhagytak ezzel.

A német kormány egyébként fontolóra vette, hogy rádiós nyomkövetőt tegyenek a hatósági megfigyelés alatt álló, illetve kiutasításra ítélt külföldiek bokájára. A belügyminiszter még tavaly nyáron javasolta ezt a lépést, de a kabinet nem támogatta.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!