2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Belgiumban a beltéri helyiségekben ismét kötelező a szájmaszk viselése

Az új koronavírusos esetek számának jelentős növekedése miatt a belga kormány ismét kötelezővé teszi a beltéri helyiségekben a szájmaszk viselését, és elrendelte a koronavírus-igazolvány általános bevezetését az országban.

  • Belgiumban a beltéri helyiségekben ismét kötelező a szájmaszk viselése

A rendelkezés értelmében péntektől a belgiumi üzletekben, bevásárlóközpontokban, egészségügyi intézményekben, koncerttermekben, sportközpontokban, könyvtárakban és istentiszteleti helyeken maszkot kell viselni, illetve ezek a helyiségek csak az immunitást igazoló koronavírus-igazolvánnyal lesznek látogathatóak.

Alexander de Croo belga kormányfő a nemzeti járványügyi bizottság keddi rendkívüli ülésén elmondta: "nem hagyhatjuk figyelmen kívül az új fertőzöttek számának 70 százalékos emelkedését, ahogy más országokban, úgy itt is elkezdődött a járvány negyedik hulláma." Hozzátette: a kormány nem tervez lezárásokat, mivel a lakosság mintegy 85 százaléka megkapta a vírus elleni oltást.

A belga kormány emellett javaslatot tett a szükségállapot ismételt bevezetésére, amelyről a parlament fog dönteni két héten belül. Továbbá, amint tudományosan bizonyították a harmadik, emlékeztető vakcina hatékonyságát, a kormány megkezdi megszervezni az arra irányuló oltási kampányt. A belga vezetés ugyancsak erősen ajánlja a távmunkához történő visszatérést.

A 11,5 millió lakost számláló országban egy hét alatt mintegy 75 százalékkal emelkedett az új fertőzöttek aránya. Az egészségügyi hatóságok napi 5300 esetet regisztráltak, míg a kórházi felvételek száma 69 százalékkal nőtt. Az egészségügyi intézmények naponta átlagban 100 koronavírusos betegről jelentenek. A járványban elhunytak száma 13 százalékkal nőtt.

A szomszédos Hollandiában, egy hét alatt 50 százalékkal nőtt a fertőzöttek száma, különösen a be nem oltottak körében, és a kórházi felvételek, illetve halálesetek száma is rohamos ütemben növekszik. A nemzeti közegészségügyi hivatal az elmúlt hét napban napi átlagban több mint 5300 új esetet regisztrált. A hivatal közlései szerint a fertőzöttek több mint fele nem volt beoltva vagy 80 évnél idősebb. Az elmúlt héten napi átlagban 10 ember hunyt el a járványhoz köthető betegségben. A helyi sajtó arról is beszámolt, hogy az beoltottak száma is megtorpant az utolsó két hét alatt. Az átoltottsági arány jelenleg 81 százalékos az országban.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!