2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról 10:50

Belgiumba járnak tankolni a franciák

2016. május 27., péntek 21:46

Belgiumba járnak tankolni a határ közelében élő franciák. Azután alakult ki üzemanyaghiány a francia benzinkutakon, hogy a munkaügyi törvény módosítása ellen tiltakozó szakszervezetek napok óta barikád alatt tartják az olajfinomítókat. A francia elnök nem enged a követeléseknek, megnyitották a stratégiai készleteket, a rohamrendőrég pedig megkezdte a blokádok felszámolását.

A bíróság előtt tüntettek a francia szakszervezetek. Tagjaikért álltak ki, akik tavaly ősszel az Air France elbocsátásai ellen demonstrálva letépték a cég vezetőiről az inget, mások pedig ugyanezen a napon a légitársaság két másik vezetőjét kikergették egy megbeszélésről, amelyen 2900 ember kirúgásáról tárgyaltak.



A szakszervezet szerint mondvacsinált indokokkal állítják bíróság elé az érdekvédőket országszerte, csak azért, mert hetek óta tüntetnek a munkaügyi törvény módosítása ellen.

„Franciaország-szerte a szakszervezeti képviselőket bíróság elé citálják, és ez elfogadhatatlan. Az erőszak, ami miatt minket okolnak semmi ahhoz az erőszakhoz képest, amit ezeknek az embereknek a munkahelyükön el kell viselniük” – mondta el Michel Delanoy CGT szakszervezeti tag.

Miután a szakszervezet napok óta barikád alatt tartja az olajfinomítókat, a francia benzinkutakon hiány van üzemanyagból. Az Észak-Franciaországban élők Belgiumba járnak tankolni.

A franciaországi benzinhiánynak persze a belga kutasok örülnek a legjobban. „Azt mondhatnám, hogy valakinek a vesztesége a másiknak nyereség. Mi örülünk a francia helyzetnek, nem veszünk el semmit, de valahol ez mégis csak egy plusz az olyan határ menti kutaknak, mint a miénk” – fogalmazott Moise Delabre benzinkút-tulajdonos.

A francia kormány az első lépésben a stratégiai készleteket nyitotta meg az üzemanyaghiány enyhítésére. A rohamrendőrség pedig megkezdte a finomítók körüli barikádok felszámolását. Francois Hollande elnök azt mondta: nem engedi, hogy a reformellenes tiltakozók megfojtsák a gazdaságot.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!