2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Belgium nem kér a szabadkereskedelmi egyezményből

2016. október 24., hétfő 16:12, frissítve: hétfő 18:42

A belga kormányfő nem írja alá a Kanadával megkötendő szabadkereskedelmi egyezményt. Charles Michel ezt közölte az Európai Tanács elnökével, Donald Tuskkal. Az Európai Unió ma estig adott határidőt a kérdésben. A megállapodás elfogadásához szükség lett volna Vallónia beleegyezésére is, de ezt nem sikerült megszerezni.

„Normálisnak tartom, hogy ez ilyen nehezen születik meg, bár hozzáteszem, hogy a kanadai a legjobb szabadkereskedelmi megállapodás, amit valaha kitárgyaltunk. Ami ezután jön, az mind gyengébb lesz” – Orbán Viktor múlt pénteken, az unós csúcson így kommentálta, hogy Belgium Vallón tartománya jelenlegi állapotában elutasította a szerződést.

A Kanadában tárgyaló Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is a paktum  elfogadását támogatja.

„Csalódottságra adna okot mind a magyar, mind a kanadai kormány szempontjából, hogyha az előre kitűzött időpontban nem tudnánk aláírni a szabadkereskedelmi megállapodást. A magyar mezőgazdasági, élelmiszeripari kételyeket, aggályokat a jelenlegi CETA abszolút kezeli, így Magyarországnak, a magyar gazdaságnak az lenne az érdeke, hogyha ezt a szabadkereskedelmi megállapodást minél előbb alá tudnánk írni” – emelte ki a külügyminiszter.

Mind a 28 tagállam elfogadta és kész aláírni a dokumentumot, egy kivétellel. A belga szövetségi kormányfő Charles Michel hétfőn azt közölte az Európai Tanács elnökével, hogy nem írja alá a dokumentumot, mert a francia ajkú Vallón tartomány elutasítja a megállapodást. „Ami a nemzetközi szerződések jelenlegi kérdését illeti, az állampolgároknak olyan sok jogi aggálya van amiatt, ahogyan a világ megnyitotta és kitágította magát az elmúlt évtizedekben. Ami pedig ezt a kérdést illeti: soha nem volt valódi demokratikus vita. A színfalak mögött zajlott, gyorsan ment a ratifikálása” – jelentette ki Paul Magnette, a vallóniai tartományi kormányfő.

Az Európai Bizottság szóvivője azt közölte, hajlandók türelemmel várni, amíg a végleges döntés megszületik Vallóniában. „A bizottság a legnagyobb mértékben tiszteletben tartja a belga alkotmányos folyamatot.  Ebben a pillanatban türelemre van szükségünk, a bizottság minden eszközzel kész segíteni ezt a folyamatot, hogy sikeres eredményt érhessünk el” – közölte Margarítisz Szkínász szóvivő.

Így döntés hiányában egyelőre határozatlan időre elhalasztották a csütörtökre tervezett EU–Kanada csúcstalálkozót.

Az ellenzők szerint a szerződés káros lenne az európai mezőgazdaságra és tovább erősítené a multinacionális cégek befolyását, valamint a megállapodás miatt enyhíteni kell a szigorú európai fogyasztóvédelmi és környezetvédelmi szabályozáson. A vallón lakosok örülnek, a tartomány lépésének, elsősorban a kanadai sertés- és marhahúsimporttól féltik gazdaságukat. „Számomra ez teljesen világos. Büszke vagyok emiatt. Vallónia egy másik utat választott, mint az Európai Bizottság. Vallónia megmutatta, hogy egyensúlyt kell teremteni. Emiatt vagyunk büszkék, hogy vallonok vagyunk” – nyilatkozta egy namuri lakos.

A CETA támogatói szerint a szerződéssel eltörölt vámoknak köszönhetően 20 százalékkal nőne a kereskedelmi forgalom a felek között, ami mind az Európai Unió, mind Kanada számára előnyös.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!