2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:05

Beköszöntött a kínai újév

2017. január 28., szombat 11:29

A holdnaptár szerinti időszámítás alapján ma kezdődött meg a Kakas éve. A fordulóról nemcsak Kínában emlékeztek meg, a riói Krisztus-szobrot a hagyomány szerint szerencsét hozó piros fénnyel világították meg.

Harangszóval köszöntik a holdnaptár szerinti újévet Pekingben.

„Ez egy hagyományos szertartás nekünk, kínaiaknak. Japánban dolgozom, de minden évben eljövök ide anyámmal, hogy megszólaltassam a harangot. Füstölőket is gyújtunk, és Buddhához fohászkodunk egy jobb új évért” – mondta az egyik látogató.

A kínaiak szerint ilyenkor szerencsét hoznak a dobok és a császári korba visszanyúló hagyományok.

„Jó tanulmányi eredményeket kértem a gyerekeimnek, egészséget a szüleimnek, a családomnak pedig biztonságot és boldogságot. Remélem, az országunkban is jólét következik, mert mi is csak akkor lehetünk boldogok, ha az ország erős és sikeres” – mondta egy másik látogató.

Kína-szerte ünnepségekkel, rendezvényekkel várták a Kakas évét, de Ázsia több országában is hasonló újévi eseményeket tartottak. A szerencsét hozó motívumok között a sárkány, valamint a vörös és arany színek dominálnak, és a nyugati kultúrában karácsonykor zajló családi találkozókat is ilyenkor tartják.

Napjainkban a kínai újévről a nyugati országokban is megemlékeznek, a riói Megváltó Krisztus-szobrot erre a napra piros fénnyel világították meg.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!