2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Bekerülhet az RMDSZ a román parlamentbe

2016. december 9., péntek 22:37, frissítve: szombat 12:35

A kormányzó Szociáldemokrata Párt nyerheti a vasárnapi romániai parlamenti választásokat – a kutatások szerint ugyanakkor sok a bizonytalan szavazó. Kormányalakításuk ugyanakkor az RMDSZ bejutásától is függhet, a magyar párt támogatottsága ugyanis a bejutási küszöb környékén billeg – a kampányba ezért a magyar kormány vezetői is beszálltak.

A kommunizmus bukása utáni nyolcadik parlamenti választására készül Románia. A felmérések szerint sok a bizonytalan.

„Sokat gondolkodtam rajta, de még nem döntöttem el, kire szavazok. De azt már eldöntöttem, hogy kire nem fogok” – mondta egy bukaresti lakos, Paul.

„A Mentsük Meg Romániát Unió és a Traian Basescu fémjelezte Népi Mozgalom Pártja között kell választanom. Rá kellett jöjjek, hogy csak Basescu az igazi politikus, a többiek nem. Azt hiszem, rá fogok szavazni” – véli egy másik bukaresti lakos, Aurelia.

Az Európai Unió második legszegényebb tagállamában a közvélemény-kutatások a Szociáldemokrata Párt győzelmét mutatják. Őket a jobbközép Nemzeti Liberális Párt követheti, de bejuthat a törvényhozásba a 1,5 éve alakult Mentsük Meg Romániát Unió.

„A Liviu Dragnea vezette Szociáldemokrata Pártnak jobbak az esélyei a választáson. Dragneát két év börtönre ítélték választási csalás miatt, amit később felfüggesztettek. A csata még így is nagyon szoros. A jelenlegi miniszterelnök hivatalban maradhat még egy ciklusra, ha az RMDSZ bejut a következő parlamentbe. A Népi Mozgalom, amit Traian Basescu korábbi román elnök vezet. A Liberálisokkal és a Mentsük meg Romániát Unióval együtt viszont olyan többséget érhet el, ami nagyon instabil és heterogén lesz” – mondta Mircea Marian politikai elemző.

Az RMDSZ-t a kutatások éppen a parlamenti bejutási küszöböt jelentő 5 százalékon mérik. A kampányba több vezető magyar politikus is beszállt, Kövér László és Orbán Viktor a helyszínen biztatta voksolásra az erdélyieket. A szavazóhelyiségek helyi idő szerint vasárnap reggel 7 órakor nyitnak. Este 9-kor fejeződik be a szavazás. 19 millió állampolgárt várnak az urnákhoz.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!