2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Beethovent hallgatva vetett véget életének a 104 éves tudós

Hír TV

2018. május 10., csütörtök 17:11, frissítve: csütörtök 17:53

Véget vetett életének David Goodall, az ausztrál tudós, aki 104 évesen Svájcba utazott, hogy meghalhasson. Ausztráliában tilos az eutanázia, Goodall pedig évek óta küzdött a kegyes halál bevezetéséért. A világhírű ökológusnak és botanikusnak több, mint 20 ezer dollárt gyűjtöttek kisebb felajánlásokból, hogy egy svájci klinikára utazhasson, ahol Beethoven Örömódáját hallgatva távozott az élők sorából.

„Az elmúlt pár évben már elég szegényes volt az életem, ezért boldogan vetek véget neki.” A 104 éves David Goodall Ausztráliából Svájcig utazott, hogy meghallhasson. Hazájában az eutanázia nem legális. Egyedül Victoria államban lehet majd kérni az eutanáziát, de az erről hozott törvény csak jövő júniusban lép hatályba.

A világhírű botanikus régóta küzdött a kegyes halálért, azt mondta: már 20 éve nem kap jogosítványt, azóta pedig feleslegesnek érezte magát. Úgy érvelt, hogy az ő korában reggel felkel, megeszi a reggelijét, aztán ebédig csak ül. Aztán megint eszik és tovább ül és ennek szerinte nem volt értelme.

„Boldog vagyok, hogy itt lehetek: mindaz a hírverés, amit kaptam segíti az öregkori eutanázia ügyét, és én is ezért küzdök” – magyarázta Goodall, aki szerető családban élt Ausztráliában 12 unokája rendszeresen látogatta. Most is elkísérték az utolsó útjára.

Szerdán a vacsorája kedvenc étele: hal és sült krumpli volt, csütörtök reggelre pedig már előkészítették neki az altatóinjekciót. Családja az ágya mellé kikészítette a virágokat, aztán már csak a papírmunka volt hátra.

„Mire várunk még?” – kérdezte, majd rákészült a halálra.

Beethoven örömódája hallgatta, ahogy hatott az altatóinjekció.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!