2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

Beadták a derekukat a vallonok

2016. október 27., csütörtök 15:20, frissítve: csütörtök 18:23

Van belga megállapodás, még sincs EU–Kanada szabadkereskedelmi egyezmény – legalábbis egyelőre. A belga és a vallon kormány közös nevezőre jutott a választott bírósági eljárással kapcsolatban, ezt azonban még az uniós tagállamoknak is jóvá kell hagyni. Mindenesetre a mára tervezett aláírást bizonytalan időre elhalasztották.

A belga szövetségi kormány eredménytelenül alkudozott éjszakába nyúlóan a vallon régió kormányával az Európai Unió és a Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezményről. A felek csütörtök délelőtt újra tárgyalóasztalhoz ültek, és a vallonok végül beadták a derekukat.

„Mint miniszterelnök és mint a tárgyalásokat vezető elnök boldog vagyok, hogy szívós és kitartó munkánk eredményeként megállapodás született, és az összes dokumentumot tovább tudjuk küldeni. Ugyanakkor szeretnék tisztában lenni a belga regionális parlamentek álláspontjával, ez meghatározó lesz a következő órákban. Mi most egy rendkívül fontos állomást hagytunk magunk mögött” – közölte a belga miniszterelnök, Charles Michel.

A vallonok eredetileg vétóztak, mert féltették a génkezelt tengerentúli termékektől az európai mezőgazdaságot, és tartottak a multinacionális nagyvállalatok befolyásának erősödésétől is. A multik választott bírósághoz fordulhatnának, ha sérelmezik egy-egy tagállam gazdaságpolitikáját. A választott bíróságok működésének részletei egyébként egyelőre nem ismertek.

„Hosszas tárgyalások után végre megállapodás született a belgák között, ezt be fogjuk nyújtani az európai intézményeknek és el fogjuk küldeni európai partnereinknek is. Vallónia rendkívül elégedett, hogy meghallgatták az igényeinket. Mindig harcoltunk azokért a szerződésekért, amelyek erősítik a társadalmi, környezetvédelmi normákat és védik a közszolgáltatásokat. Ellene vagyunk a választottbírósági eljárásnak, a teljes nyilvánossággal működő, hatásköri garanciákkal rendelkező joghatóságokat támogatjuk. Most meghallgattak minket, és érvényt szereztünk akaratunknak” – nyilatkozta Vallónia miniszterelnöke, Paul Magnette.

Jelenleg a tagállamok uniós képviseletei tanulmányozzák a megállapodást, amelyre a vallon kormány után a vallon parlamentnek is rá kell bólintania. Az egyezményt a tervek szerint csütörtökön írták volna alá Brüsszelben, de a vallonok vonakodása miatt a kanadai miniszterelnök végül nem szállt repülőre.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!