2024. 07. 29. Hétfő Márta, Flóra napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Komment 06:00

Külföld

Bayer Zsolt: Minimum kérdéses!

Mi a rossebért támadott volna meg Moszkva egy kijevi gyerekkórházat? – teszi fel a kérdést a Magyar Nemzeten megjelent véleménycikkében Bayer Zsolt. Az írást változtatások nélkül közöljük.

  • Bayer Zsolt: Minimum kérdéses!

Talán emlékeznek még: 2022. november 15-én rakétatalálat érte Lengyelországot. „Két ember meghalt Lengyelországban, amikor az ukrán határhoz közeli Przewodów városban rakéta csapódott egy gabonaszárítóba – közölte honlapján a Radio Zet.”

Így szólt a hír.

Majd így folytatódott – ismét idézet következik:

„[…] egy szenior amerikai hírszerzési tisztviselő megerősítette: valóban orosz rakéták érték a lengyelországi falut, ezzel pedig hivatalosnak tekinthető, hogy NATO-területet ért egy orosz rakéta.”

S vessünk egy pillantást az akkor született cikkek címeire:

Megszólalt Zelenszkij a rakétabecsapódás után

Megszólalt egy magas rangú lengyel kormányzati ember a becsapódásról: Teljes az információs káosz

Rakétatalálat érte Lengyelországot – Most akkor háború lesz?

Lengyelországi robbanás: még ma tárgyal az amerikai és lengyel védelmi miniszter

Az ukrán fegyveres erők által lelőtt rakéta maradványa lehetett, ami Lengyelországban becsapódott

A Pentagon tud a rakéta becsapódásáról, de egyelőre óvatosan fogalmaznak

Megerősítette az USA: NATO-területre csapódtak orosz rakéták!

Nézzük is meg, mit mondott Zelenszkij akkor – ezt mondta:

„Jó eséllyel orosz rakéták csapódtak be a lengyel–ukrán határ menti Przewodów település térségébe, melynek következtében két ember halt meg. Ez az első alkalom, hogy az orosz–ukrán háború NATO-területet érint.

Az ukrán elnök elmondása szerint már régóta figyelmeztették a világot arra, hogy Oroszország akciói nem fognak Ukrajnára korlátozódni. Zelenszkij hozzátette: Ukrajna mindig támogatni fogja Lengyelországot. A legfrissebb fejleményt az elnök JELENTŐS ESZKALÁCIÓNAK NEVEZTE, AMIVEL KAPCSOLATBAN CSELEKVÉSRE VAN SZÜKSÉG.

Az elnök az orosz hadifegyvereket bírálva megjegyezte: több tucatnyi kilövésből jellemzően csak 10 esetben érnek a tervezett célba a támadások.”

Az akkori helyzet aggasztó volt, s mindenki arról beszélt, Oroszország – akarva vagy akaratlanul – megtámadott egy NATO-tagállamot, lesz-e ebből világháború?

Majd kisvártatva kiderült az igazság:

„Lengyel nyomozók megállapítása szerint Ukrajnából indították el a kelet-lengyelországi Przewodów településen tavaly novemberben becsapódott rakétát – erősítette meg Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter újságírók kérdésére lublini látogatásán.

A miniszter hozzátette, hogy a rakétát még a Szovjetunió fennállása alatt gyártották Ukrajnában, és egy ukrán alakulat indította el ukrán területről. Sajnálatosnak nevezte, hogy Ukrajna több hónap óta nem működik együtt a lengyel hatóságokkal. Pedig a lengyel ügyészek »egészségüket és életüket is kockáztatva« segítettek Ukrajnának az orosz erők által elkövetett háborús bűncselekmények helyszíni dokumentálásában – jegyezte meg. »Mindig tiszteletben tartottuk az ukrán jogot, és figyelembe vettük elvárásaikat« – tette hozzá.

A przewodówi rakétabecsapódást érintő vizsgálatban az ukrán fél nem volt együttműködő. »Nem hiszem, hogy erről ügyészségi szinten döntöttek volna, inkább magas, állami szinten történt politikai döntésről van szó« – jelentette ki Ziobro. […] A Rzeczpospolita lengyel napilap kedden forrás megnevezése nélkül azt írta: a lengyel nyomozók az ukrán fél együttműködése nélkül, egy komplex, titkosított eljárás során megállapították a rakéta elindításának pontos helyét, és kizárták, hogy az orosz vagy fehérorosz lett volna. Az ügy lezárásához azonban az ukrán félnek a jogi segítségnyújtás keretében adandó válaszai is szükségesek – írta a lap.”

Eddig, azt hiszem, világos és kristálytiszta.

S persze nem árt arra sem emlékeznünk, ki(k) is robbantották fel az Északi Áramlatot, s kikre fogták kezdetben?

Természetesen az oroszokra fogták. És senkit nem zavart, hogy ennél életszerűtlenebb, ostobább és aljasabb magyarázatot ki sem találhattak volna. Aztán szépen, lassan, ahogy szokott, bekopogtatott az ajtón valóság nevű nagybátyánk:

„Megnevezte az Északi Áramlat elleni támadás elkövetőit egy ukrán származású politikus. Andrij Derkacs szerint a szabotőrök román útlevelet kaptak, és egy ismert CIA-ügynök utasításai szerint jártak el.

A szabotőrcsoport szinte minden tagját azonosítottuk – mondta Derkacs, aki név szerint említette többek között Roman Cservinszkijt, akit a The Washington Post korábban a robbantások koordinátoraként jellemzett, valamint az ötvenéves Marina Szitalót, aki Derkacs szerint Ukrajna egyik legjobb kereskedelmi búvára. Az Északi Áramlat felrobbantásában részt vevő ukrán szabotőrök a politikus elmondása szerint Ukrajnában és Romániában kaptak kiképzést.

Hosszabb ideig képezték ki őket, többek között a Zsitomir régióban. Kezdetben ott, majd Romániában, a Mangalia melletti NATO-bázis mellett zajlott a kiképzés. A Déli Áramlaton edzettek, béreltek egy nagy jachtot, majd Lengyelországba vitték őket. Az Andromeda nevű kisebb jachtot készítették elő számukra. A nyugati lapok írtak erről – emlékeztetett Derkacs.

Derkacs szerint a Cservinszkij által vezetett csoport tagjai, akik román útlevelet kaptak, Christopher Smith, az akkori ukrajnai amerikai nagykövetség második embere és ismert CIA-ügynök utasításai alapján cselekedtek. Smith jelenleg a Kelet-Európáért és a politikai és regionális ügyekért felelős államtitkár-helyettesként dolgozik az Európai és Eurázsiai Ügyek Hivatalában. Nagyon jó személyes kapcsolatot ápolt az ukrán védelmi minisztérium, a GUR, a katonai hírszerzés korábbi vezetőjével, Vaszil Burbával. Tulajdonképpen a GUR jelenlegi vezetője, Kirill Budanov a tanítványa – magyarázta Derkacs. Az ukrán származású politikus szerint a fedősztorit nagyon jól kidolgozták, amelyhez az amerikai CIA és a brit MI6 nyújtott segítséget. Nem lehet alábecsülni a CIA vagy az MI6 tapasztalatát az ilyen műveletek előkészítésében – vélekedett Andrij Derkacs, hozzátéve, hogy az orosz főügyészség már továbbította az orosz törvényhozók megkereséseit az Egyesült Államoknak, Németországnak, Franciaországnak és Ciprusnak az Északi Áramlat és az Északi Áramlat 2 földgázvezetékek felrobbantásával kapcsolatban.”

Ezt persze mi írtuk akkor, a „propagandasajtó”, lássuk hát, mit írt a „szabadobjektívfüggetlen” HVG. Ezt írta:

„Minden bizonyíték arra utal, hogy az ukránok robbanthatták fel az Északi Áramlatot – írja a Der Spiegel. „Az akcióval csapást akartak mérni az állam működésére, ez támadás volt az állam biztonsága ellen” – így fogalmazta meg a jogi tényállást a német szövetségi bíróság. A vizsgálat teljesen titokban zajlik, a vizsgálócsoport tagjainak szigorúan tilos beszélgetni az ügyről még más rendőrökkel is. Az ST 24 csapat azért dolgozik titokban, mert nagyon nagy a tét: ha kiderül, hogy az oroszok hajtották végre a merényletet, akkor ez háborús bűncselekmény. A NATO-alapszerződés ötödik paragrafusa szerint pedig, ha egy tagállam infrastruktúráját kritikus mértékben megrongálják, akkor életbe léphet a kölcsönös védelem. A kérdés most az, hogy ha valóban bebizonyosodik, az ukránok voltak, akkor mi lesz az országnak nyújtott támogatással, a Leopard harckocsikkal és a többi fegyverrel? Ha az USA segítséget nyújtott az akcióhoz, akkor ez a NATO végét jelentheti?”

Ez is kristálytiszta és világos, ugye?

És akkor most itt az új borzalom, a kijevi gyerekkórház elleni rakétatámadás, amelyről minden illetékes és nem illetékes elmondta már, hogy az oroszok voltak, és hogy ez nem maradhat következmények nélkül, és háborús bűnösök, és amúgy is, még Pottyondy Edina is megszólalt, sz…rházinak nevezve a miniszterelnököt, amiért egy ilyen háborús bűnös diktátorral akar tárgyalni a békéről.

Mindenki teszi a dolgát, ahogy szokta.

De van itt néhány zavaró „apróság”. Az eddig rendelkezésre álló egyetlen felvétel alapján nem úgy tűnik, hogy egy orosz H 101 (KH-101) típusú rakéta csapódott a gyerekkórházba Kijevben. 

Ellenben sokkal inkább tűnik úgy, hogy egy amerikai Patriot rakéta csapódott abba a gyerekkórházba Kijevben.

Minderről két helyen is olvashat részletesen, javaslom, tegye is meg:

A PestiSrácok „GEOrgPOLITIKA – Honnan érkezett a rakéta, amely a gyermekkórházba csapódott?” című cikkében és a Modern Apokriffek hírfolyamán.

Ha bebizonyosodik, hogy mégiscsak az ukránok voltak – remélhetőleg nem szándékosan, hanem véletlenül, mint a lengyelországi incidens idején –, akkor mi lesz? Akkor Ukrajna és Zelenszkij lesz a háborús bűnös? Akkor valaki bocsánatot kér majd az oroszoktól? Esetleg M. Péter, a mi kis Casanovánk, a női lélek nagy ismerője ellátogat hirtelen Moszkvába is?

Vagy minden marad úgy, ahogy most van?

Persze hogy marad.

De addig is, valaki adjon értelmes és elfogadható választ egy kérdésre: mi a rossebért támadott volna meg Moszkva egy kijevi gyerekkórházat?

Forrás: Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!