2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Barcelonai támadás: ketten őrizetben, az Iszlám Állam vállalta magára az akciót

2017. augusztus 17., csütörtök 19:01, frissítve: péntek 07:09

Furgonnal hajtottak a tömegbe a város egyik legnépszerűbb sétálóutcájában. Eddig több mint 100 sebesültről, és 13 áldozatról tudni. Magyar áldozatról nincs hír.

Túszdráma és terrortámadás Barcelona központjában – furgonnal hajtottak a tömegbe a város egyik legnépszerűbb sétálóutcájában. Szemtanúk szerint a jármű több száz métert is megtehetett a gyalogosok között. A belvárost lezárták, biztonsági okokból leállították a helyi vasúti és metróközlekedést is.

A katalán kormány este 11 után bejelentette, a sérültek száma 100 fölé nőtt. Attól tartanak, a halálos áldozatok száma is emelkedhet.

A Mossos, a katalán rendőrség közleménye szerint Barcelona központjában nem volt túszejtés, amiről az első hírek szóltak.

A Mossos csütörtök este megerősítette, hogy egy embert őrizetbe vettek, őt terroristaként kezelik. Este kilenc körül már azt lehetett tudni, hogy az egyik gyanúsítottat Barcelonától messzebb, Manlleu-ben fogták el. A La Vanguardia arról is írt, hogy egy gyanúsítottat lelőttek Barcelonában a rendőrök, de egyelőre nem tudni, hogy az egyik rendőrségi ellenőrző pontnál lezajlott lövöldözésnek van-e köze a terrortámadáshoz. Itt egy autó törte át a kordont.

Tíz óra után a Mossos megerősítette, hogy a csütörtöki merénylet ügyében a nyomozás folyamatban van. Egyben közölték: már ketten vannak őrizetben, akiknek közük lehet a támadáshoz. A katalán rendőrség szerint a két elfogott férfi egyike sem a tömegbe hajtó kisteherautó sofőrje.

A kisbuszban egy spanyol útlevelet találtak. A járművet a Guardia Civil szerint egy Driss Oukabir nevű férfi bérelte ki Santa Perpetua de Mogodában. Ő az egyik, akit letartóztattak. Róla fényképet is közöltek:

Facebook-oldaláról is sikerült képeket lementenünk. A férfi marseille-i születésű. Az El País szerint a marokkói származású férfi egy ideig börtönben ült Spanyolországban, 2012-ben szabadult. Idén járt Madridban is, a lap szerint Barcelonába augusztus 13-án érkezett.

Főként francia hiphop zenéket posztolt, illetve egy olyan videót is, amelyen egy izraeli katona próbál meg elfogni egy palesztin gyereket.

A katalán média szerint a rendőrség egy második kisbuszt is keres, amit menekülésre használtak volna.

Az Iszlám Állam terrorszervezet az Amaq hírügynökség révén tette közzé közleményét, amely szerint vállalják a felelősséget a csütörtök délutáni barcelonai terrortámadásért.

Nem tudni magyar áldozatról

Nem tud magyar érintettről a barcelonai főkonzulátus, csütörtök estig csak kint tartózkodó magyar fiatalok jelezték náluk, hogy jól vannak – mondta el a főkonzulátus munkatársa a Hír TV-nek. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleményben arról tájékoztatott, hogy a főkonzulátus minden szükséges segítséget megad a katalán fővárosban tartózkodó állampolgároknak és az érdeklődő hozzátartozóknak.

A Hír TV-nek egy Barcelonában élő magyar férfi elmondta: a rendőrség Barcelona belvárosát teljesen lezárta, a tömegközlekedés szünetel, a metrók se járnak, a délutáni programokat pedig lemondták.

A támadás miatt az Európai Unió és az Egyesült Államok vezetői is részvétüket fejezték ki. Idén a virginiai gázolással együtt 5 alkalommal gyilkolt terrorista úgy, hogy járművel tömegbe hajtott.

A katalán elnök, Carles Puigdemont háromnapos gyászt rendelt el. A BBC jelentése szerint 15 ember állapota súlyos, 42 ember könnyű sérüléseket szenvedett. A beszámolók szerint hosszú sorok állnak a barcelonai kórházak előtt, sokan akarnak vért adni a sebesülteknek. A katalán vöröskereszt is a helyszínen van, vizet oszt, és segít a hotelekben rekedteknek hazajutni.

 

Robbantás szerda éjjel

A rendőrség szerint robbanás volt Barcelonától nem messze egy háznál, melyben egy ember meghalt. Josep Lluís Trapero rendőrfőnök újságíróknak azt mondta: a detonáció a Barcelonától körülbelül 200 kilométerre található Alcanarban volt, még szerda este, a város déli részén. Összesen hét ember sérült meg, a detonáció lerombolta a házat, és a történtek összefüggésbe hozhatóak a csütörtöki barcelonai terrortámadással. A spanyol El Pais szerint a helyszínen gázzal töltött üvegeket találtak – olvasható a BBC hírfolyamában.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!