2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 12:55

Barcelonai támadás: hónapokig gyűjthetik a bizonyítékokat

2017. augusztus 23., szerda 20:36

Egy év is lehet, amíg a spanyol ügyészség elég bizonyítékot gyűjt a katalán terroristák elleni vádemeléshez. A négy gyanúsítottat kedden vitték át Madridba. A gyanú szerint nem csak gyalogosokat akartak elgázolni, hanem gázpalackokat robbantottak volna Barcelona jelképeinél.

Dizájner betontömböket telepítettek a kölni dóm köré. A barcelonai merénylet után döntött úgy a német város vezetése, hogy a sétálóutcákat ilyen elemekkel védik.

„A támadók járműveket könnyen szereznek. Még az átalakításuk se nehéz, hogy még több embert lehessen vele megölni. Közben az európai civilizáció ilyen ikonikus jelképei, mint a kölni dóm, tulajdonképpen védtelenek” – mondta a kölni rendőrfőnök, Uwe Jacob.

Az már kiderült, hogy a spanyol terroristák nem gyalogosokat akartak gázolni, hanem gázpalackokkal megrakott teherautóval hajtottak volna neki például a Sagrada Famíliának. Ezt csak azért nem tudták véghezvinni, mert felrobbant a bombagyáruk. A szervezet vezetője, egy imám, aki valószínűleg maga is meghalt a robbanásban, a tavalyi brüsszeli merényletek idején a belga fővárosban volt, de Párizsba is rendszeresen járt.

„Tudjuk, hogy 2 nappal a támadás megindítása előtt az egyik járművük Franciaországban járt, egészen Párizsig autóztak vele. Jelenleg is dolgozunk a kapcsolati háló feltérképezésén, hogy a spanyol terroristáknak mi közük volt a franciaországihoz” – jelentette ki a francia belügyminiszter, Gérard Collomb.

A spanyol terroristák annyit elértek, hogy Spanyolországban megnőtt a muszlimellenesség. Egy barcelonai mecsetet gyűlölködő jelszavakkal festettek össze, egy madridi mecsetre pedig disznóvért öntöttek, és levágott disznófejet hagytak a bejáratnál ismeretlenek.

A barcelonai terrortámadás négy gyanúsítottját kedden vitték át Madridba, a bírósági szóvivő szerint akár egy év is eltelhet még a vádemelésig.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!