2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Barcelonai események: Európa készültségben

2017. augusztus 18., péntek 18:36

Dél-Európa több városában szigorítottak a biztonsági ellenőrzéseken a barcelonai támadás után. Rómában, Madridban és Athénban is az utóbbi időben megszokottnál több fegyveres járőrözik. Franciaország a spanyol határ felügyeletét szigorította. Németországban a kampány témái közé is bekerült a támadás, Angela Merkel és ellenfele megegyeztek, hogy minden rendezvényükön lesz megemlékezés az áldozatokra.

Fegyveres katonák és turisták Róma belvárosában. Dél-Európa sok városában és üdülőhelyén megszigorították az ellenőrzéseket a csütörtöki barcelonai támadás után.

„Bármi történhet bárhol. Mindig van kockázat, de nem lehet rettegésben élni, mert azzal a terroristák nyernének” – mondja egy spanyol turista Rómában.

Nizzában tavaly júliusban volt merénylet, a francia városban 86 ember halt meg, amikor egy terrorista kamionnal hajtott végig a tengerparti sétányon. Itt azóta többtonnás betontömbök védik a sétálóövezeteket. A barcelonai támadó egyébként sokáig Franciaországban élt, de az itteni hatóságok szerint francia szervezetekhez nem volt köze.

Az ilyen események mindig fájdalmas emlékeket hoznak vissza. De az itteni támadás, illetve az utána történtek is csak azt bizonyították, hogy ki kell állnunk az értékeinkért, és nem adhatjuk meg magunkat a terroristáknak.

Németországban szeptember 24-én lesz választás, a bevándorlók integrációja és a terrorizmus elleni harc kiemelt kampánytéma. Merkel és baloldali ellenfele, Martin Schulz megállapodtak arról, hogy mérséklik a kampány intenzitását: nem lesz hangos zene a rendezvényeken, de mindenhol egyperces csenddel emlékeznek az áldozatokra.

„Egységesek vagyunk abban az elhatározásunkban, hogy nem hagyjuk, hogy ezek a gyilkosok megváltoztassák az életmódunkat. Barcelona különösen jól tükrözi a szabad világunkat: a szépséget, elfogadást, emberek és kultúrák békés egymás mellett élését. A terrorizmus miatt joggal szomorodunk el ideig-óráig, de le nem győzhetnek minket” – mondta Merkel.

A barcelonai támadást egymás után ítélték el amerikai, európai, orosz vezetők. Több országban a spanyol nagykövetség előtt volt gyertyagyújtás.

„El kéne felejteni, hogy az egyik ország utálja a másikat, meg hogy megy az ellenségeskedés, hanem össze kéne fogni, legalább azokban az ügyekben, amik mindannyiunkat fenyegetnek” – mondja egy moszkvai nő.

A befektetők nem ilyen bizakodóak. A merénylet másnapján 2-4 százalékot gyengültek az európai utazási irodák, légitársaságok, reptér-üzemeltetők részvényei.

„Megszoktuk, hogy rövidtávon mindig negatív hatása van ezeknek a támadásoknak, ezt láttuk München, London, Nizza után is. Mérhetően csökken ilyenkor a forgalom, a cégeknél meg felmerül, hogy költségeket kell majd csökkenteniük” – mondja egy közgazdász.

Spanyolország legnépszerűbb üdülőhelyén, a Baleár-szigeteken, ahová Ibiza vagy Mallorca is tartozik, több száz katonát vezényeltek ki a repterek és a szállodák védelmére.

Emlékezéssel kezdte az edzést a Barcelona futballcsapata is. A világ egyik legnépszerűbb klubjának számító csapat közleményében kiállt a katalán város egysége mellett.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!