2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Külföld

Barátai szerint már nem kerül elő a rezsimet bíráló újságíró

Átkutathatják a török rendőrök az isztambuli szaúdi konzulátus épületét, ahol utoljára látták a Washington Post szaúd-arábiai munkatársát. Törökország szerint a férfit meggyilkolták. Az újságíró folyamatosan bírálta Szaúd-Arábia kormányát, barátai és kollégái úgy vélik, így hallgattatták el.

  • Barátai szerint már nem kerül elő a rezsimet bíráló újságíró

Újságírók és civilek tüntettek hétfőn Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusa előtt. A Washington Post szaúdi származású munkatársa, Jamal Khashoggi egy hete ment be az épületbe, házasságkötéshez szükséges papírokért – ekkor látták utoljára.

„Szeretnénk pontosan tudni, mi történt, és a felelősöket bíróság elé akarjuk állítani. Tudni akarjuk azoknak a szaúdiaknak a nevét, akiknek közük volt az eltűnéséhez, akik azért jöttök Törökországba, hogy elrabolják vagy megöljék” – mondta Mohamed Okda, újságíró.

Barátai attól tartanak, hogy a szaúdi kormányt folyamatosan bíráló újságíró már nem kerül elő élve. „Két nappal ezelőtt úgy értesültünk, hogy megölték, de ezt nem tudtuk senkivel sem megerősíttetni. Tegnap török politikusi és rendőri forrásokból is megerősítették, hogy megölték, de részleteket nem árultak el” – mondta eltűnt újságíró egyik barátja.

A török kormány szerint is gyilkosság áldozata lett az újságíró. A szaúdi hatóságok ezt tagadják, és azt állítják: sértetlenül hagyta el az épületet. A török elnök bizonyítékot akar a szaúdiaktól.

„A konzulátus tisztviselői nem menthetik meg magukat azzal, hogy egyszerűen azt mondják, Khashoggi távozott tőlük. Szilárd bizonyítékkal kell előállniuk. Ha elment, kell hogy legyen erről bizonyító erejű videofelvételük. Nem tehetik meg, hogy csak néznek és kérdezgetnek minket, hogy hol lehet ez az ember” – mondta Recep Tayyip Erdogan.

A szaúdi hatóságok azóta jelezték a török vezetésnek, hogy az isztambuli rendőrök átkutathatják a konzulátus épületét, és együttműködnek a törökökkel az eltűnt újságíró utáni nyomozás során is.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!