2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Balos össztűz Orbánékra Brüsszelben

2016. október 20., csütörtök 21:32, frissítve: csütörtök 21:32

Az Európai Bizottság első alelnöke sem hisz a népszabadságos mesében, Frans Timmermans szerint sem kizárólag gazdasági okból függesztették fel a vezető magyar politikai lap kiadását. Az alelnököt az Európai Parlament egyik bizottságában hallgatták meg. A baloldal azt az eljárást indítaná el Magyarország ellen, amelynek a vége az uniós tagság felfüggesztése is lehet. A jobboldal kettős mércét emleget.

Újra Magyarország volt a téma az Európai Parlament állampolgári jogokkal foglalkozó bizottságában. A képviselők az Európai Bizottság első alelnökét faggatták.

„Nem jött-e el vajon az ideje annak, hogy Magyarországgal kapcsolatban is elindítsunk egy jogállamisági mechanizmust? Mert az nem működik. Világosan ki kell mondjam, hogy nem az Európai Unió vagy a menekültek fenyegetik Magyarországot, hanem Orbán Viktor fenyegeti a demokráciát, a magyar állampolgárok demokráciáját ő fenyegeti. Nem Orbán védi meg a magyar identitást, Orbán a saját hatalmát védi, nem a magyarok identitását” – hangoztatta Birgit Sippel, az Európai Szocialisták Pártjának EP-képviselője.

A zöldek svéd képviselője szerint az Orbán-kormány módszeresen gyengíti a jogállamot. „Magyarországon romlott a helyzet, egyre nagyobb az idegengyűlölet, a kormány részéről hallottunk arról, hogy visszadobnak a határon embereket, a jogszabályok nem felelnek meg az európai kritériumoknak, a rendőrség erőszakosan lép fel az újságírók, a civil szervezetekkel szemben, tévéállomásokat zárnak be” – jelentette ki Malin Björk.

Az Európai Bizottság alelnöke, Frans Timmermans megjegyezte: Brüsszelnek nehéz dolga van Orbán Viktorral, szerinte általában elmegy a határig, de nem lépi át. Timmermans sem hiszi el, hogy a Népszabadság bezárásának nem volt politikai oka. „Ne legyünk naivak, egy bizonyos összefüggésben történt, és a kontextus nagyon releváns. Nyilvánvalóan nem pusztán gazdasági döntésről van szó egy laptulajdonos részéről, aki úgy gondolja, hogy az egyik üzletága nem hoz elég profitot. Nagy figyelmet kell szentelnünk ennek az ügynek is. Ám el kell mondjam a múltbeli tapasztalatok alapján, hogy Orbán miniszterelnök nagyon körültekintően jár el, hogy még éppen ne sértse meg az európai  szabályokat, és sokszor nincs hatáskörünk fellépni” – fogalmazott.

Az Európai Néppárt német képviselője kettős mércét emlegetett. „Magyarország ügyében nagyon sokat beszélünk a sajtószabadság problémájáról. Vannak azonban kérdéseim Görögországgal kapcsolatban is, ahol kilenc magáncsatornából ötöt bezártak, csak négy kapott engedélyt a kormánytól. Aztán Nagy-Britanniában mit teszünk a médiamonopolizáció kérdésében? A brexit ügyében nem az volt a benyomásom, hogy semleges, plurális médiarendszer működne Nagy-Britanniában” – emelte ki Monika Hohlmeier.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség képviselője szerint Brüsszel jóval kesztyűsebb kézzel bánt Gyurcsány Ferenccel, mint Orbán Viktorral. „Tíz évvel ezelőtt, baloldali kormány alatt a rendőrök az utcán lőtték és verték meg az embereket. 2006-ban nem voltam itt, de megnéztem a számítógépen, hogy vajon akkor, az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulóján bárki is felemelte-e a hangját a magyar kormány brutalitásával szemben” – jegyezte meg Sógor Csaba. Az RMDSZ-es politikus megkérdezte a Magyarországot és Lengyelországot bíráló képviselőktől, hogy akkor is felemelnék-e a hangjukat, ha Budapesten és Varsóban baloldali kormány lenne hatalmon.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!