2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 07:00

Külföld

Baloldali győzelem Koszovóban, szocialista siker Katalóniában

Baloldali győzelem született a koszovói előrehozott parlamenti választásokon és a katalóniai regionális voksoláson is. A balkáni országban az Önrendelkezés nevű platform kapta a legtöbb szavazatot. A spanyol tartományban is a szocialisták nyertek, de a függetlenségi pártok szereztek többséget a törvényhozásban.

  • Baloldali győzelem Koszovóban, szocialista siker Katalóniában

A baloldali Önrendelkezés nevű tömörülés miniszterelnök-jelöltje az elsők között járult az urnákhoz a vasárnapi koszovói előrehozott választásokon.

A legerősebb párt első embere, Albin Kurti Pristinában adta le szavazatát, majd készségesen válaszolt a sajtó munkatársainak feltett kérdéseire.

A választási eredményre nem kellett sokat várni, hétfőn délelőtt ismertették az adatokat. Az Önrendelkezés magabiztos győzelmet aratott, miután a tömörülésre a szavazópolgárok 48 százaléka adta a voksát.

A második helyen a korábban Hashim Thaci volt államfő vezette Koszovói Demokrata Párt végzett a szavazatok 17 százalékával, a harmadik pedig az Isa Mustafa volt miniszterelnök vezette Koszovói Demokrata Szövetség lett 13 százalékkal.

Negyedik erőként bejutott még a törvényhozásba a Szövetség Koszovó Jövőjéért nevű párt, de a többi albán platform nem érte el a szükséges parlamenti küszöböt.

Elemzők hosszas koalíciós tárgyalásokra számítanak. Az egyeztetések kiemelt témája lesz a köztársasági elnök személye, az uniós csatalakozás kérdése és az ország Szerbiához fűződő viszonya.

Komoly tétje volt Spanyolország leggazdagabb tartományában is a helyi választásnak. Katalóniában rendkívül szigorú egészségügyi előírások közepette várták a voksolásra jogosultakat.

A regionális választások nyugalmát nőjogi aktivisták akciója zavarta meg Barcelonában. Többen félmeztelenül tiltakoztak az egyik legnagyobb politikai erő, a VOX párt ellen. Állításuk szerint a tömörülés fasiszta és hatalomra jutása esetén olyan nacionalista politikát fog folytatni, ami káros a tartományra nézve.

A választási részvétel alacsony volt, a több mint 5 és félmillió szavazásra jogosult személy alig több mint fele adta le a voksát, ezért már hétfőn délelőtt meglett a végeredmény.

A parlamenti választást a Katalán Szocialista Párt nyerte. Bár a baloldali tömörülés kétszer annyi mandátumot szerzett, mint az előző voksoláson, kérdéses, hogy tud-e kormányt alakítani, mivel a függetlenségi pártok együtt többséget szereztek az új törvényhozásban.

Szakértők ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy elhúzódó egyeztetések várhatók a tömörülések között.

A legfontosabb téma ugyanis a Spanyolországtól való elszakadás kérdése lesz, ami hosszú ideje nagy mértékben megosztja a pártokat.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Gyulán kampányolt Lázár János

Gyulán kampányolt Lázár János

Fogunk még hozni gyárakat Gyulára - mondta az építési és közlekedési miniszter a Békés vármegyei fürdővárosban rendezett utcafórumon pénteken kora este.
Turistákat öltek Afganisztánban

Turistákat öltek Afganisztánban

Fegyveresek agyonlőttek három külföldi turistát és egy afgán állampolgárt az Afganisztán középső részén fekvő Bamiján tartományban pénteken - közölte a tálibok belügyminisztériuma.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!