2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Baloldali gerillaszervezet állhat a véres bogotái merénylet mögött

A Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (ELN) baloldali gerillaszervezet tagja volt a csütörtökön a kolumbiai Bogotában elkövetett robbantásos merénylet elkövetője – közölték nyomozók péntekre virradóra. Legfrissebb információk szerint huszonegyen meghaltak, s hatvannyolcan megsebesültek a Santander tábornok rendőrakadémia parkolójában, ahol a robbanás bekövetkezett. A halálos áldozatok között van az elkövető is.

  • Baloldali gerillaszervezet állhat a véres bogotái merénylet mögött

Korábbi sajtóértesülések tizenegy halottról és nyolcvanhét sebesültről szóltak.

A férfi 17 éven át Mocho Kico harci néven szolgált a lázadók robbantási szakértőjeként Kolumbia keleti felében – jelentette a Caracol hírtelevízió az ügyészségre hivatkozva. A tévé emellett hírszerzési forrásokra hivatkozva úgy tudja, az 57 éves elkövető halálos betegségben szenvedett, akinek – közelebbről meg nem nevezett – terroristák fizettek a merénylet elkövetésért.

Az egyelőre nem világos, hogy a merényletet a még mindig aktív ELN rendelte-e el. A gerillacsoport vezetése nem nyilatkozott az ügyben.

Néstor Humberto Martínez kolumbiai főügyész korábban elmondta, hogy José Aldemar Rodríguez néven azonosították a merénylet elkövetőjét, aki valószínűleg életét vesztette, amikor felrobbantotta a több mint 80 kilogramm, pentolit típusú robbanóanyagot, amelyet egy teherautóban szállított. Sajtóbeszámolók szerint a kocsiban lévő robbanószert egy erre kiképzett kutya szagolta ki az akadémia bejáratánál, a sofőr ezt követően gázt adott elütve három katonát, akik útját próbálták állni, majd felrobbantotta járművét.

Bogotá 2016 novemberében kötött békét a legnagyobb lázadószervezetként számon tartott Forradalmi Fegyveres Erőkkel (FARC). A politikai párttá alakult FARC elítélte a támadást. Közleményében felszólította a bogotái kormányt, hogy ne engedjen a „háborús hisztériának és a militarista megoldásoknak”, párbeszéd általi békefolyamatot sürgetve. Pastor Alape Lascarro FARC-szóvivő a merényletet olyan provokációnak nevezte, amely a konfliktus politikai rendezése ellen irányul.

Iván Duque kolumbiai elnök a merénylet miatt elhalasztotta egy vidéki utazását, és visszaindult Bogotába. A merényletet elítélve kijelentette, hogy „Kolumbia szomorú, de nem hajlik meg az erőszak előtt”. Később bejelentette, hogy megszigorítják a határellenőrzéseket és fokozzák a biztonsági intézkedéseket a városokba vezető főútvonalakon. A kolumbiai elnök három napos gyászt rendelt el.

Televíziós beszédében Duque megfogadta: „Nem nyugszunk, míg az ügyben érintett terroristákat mind egy szálig felelősségre nem vontuk”.

A Caracol hírtelevízió szerint a támadást három hónappal előre kitervelték, hogy annak végrehajtása egybe essen egy kadét ceremóniával.

Az ELN-nek nagyjából 1500 harcosa lehet. A szervezetet az Európai Unió is terrorszervezetként tartja számon. Ez Kolumbia utolsó létező gerillahadserege, miután Juan Manuel Santos volt elnök két évvel ezelőtt sikeres békemegállapodást hozott tető alá a jóval nagyobb Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű szervezettel. Az ELN-nel azonban megszakították a béketárgyalásokat, miután a baloldali gerillák ismételten merényleteket hajtottak végre és túszokat szedtek.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!