2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Azonosították a párizsi vérengzés elkövetőjét

,

2017. április 21., péntek 06:33, frissítve: péntek 22:52

Azonosították a hatóságok azt a férfit, aki lövöldözött Párizs belvárosában, és egy rendőrt megölt. A tettes nevét egyelőre nem hozzák nyilvánosságra. Az AP amerikai hírügynökség birtokába jutott rendőrségi dokumentum tanúsága szerint egy 39 éves férfi otthonát vizsgálták át a rendőrök. A férfi nem ismeretlen a hatóságok előtt. 2001-ben állítólag azért ítélték el, mert megtámadott egy rendőrt. Az Iszlám Állam terrorszervezet, amely szokatlan gyorsasággal jelentkezett a merénylet elkövetőjeként, egy belga elkövetőről beszél.

Egy amatőr videón jól látszik, hogy milyen káosz alakult ki a Champs-Élysées-n rögtön azután, hogy egy fegyveres rálőtt egy egyenruhásra. A rendőrtiszt életét vesztette, ketten megsérültek. A rendőrök a támadót lelőtték, a környéket kiürítették.

„Terrorista volt. Kalasnyikovval jött ki, és elkezdett lövöldözni, de simán lelőhetett volna az utcán, több emberrel is végezhetett volna, úgy lőtt. De ő a rendőröket célozta, szerencsére a többi rendőr megölte” – idézte fel a történteket egy szemtanú.

A francia elnök azonnal terrortámadásról beszélt. „Biztosak vagyunk benne, hogy a nyomozások kiderítik majd az igazságot, vagyis a támadás terrorista természetét” – fogalmazott Francois Hollande.

A radikális jobboldal elnökjelöltje, Marine Le Pen szerint a rémálom újra elkezdődött a támadással. Szerinte Franciaországnak szembe kell végre szállnia a szélsőségekkel. „Nem szeretném, ha hozzászoknánk az iszlám terrorizmushoz. Nem szeretném, ha azt kellene mondanunk a fiataljainknak, hogy nap mint nap, hosszú ideig ezzel a veszéllyel kell együtt élniük. Szeretném, ha támadási tervet léptetnénk életbe az iszlám terrorizmus ellen, intézkedések sorával, határokkal és a gonosz gyökerének megtámadásával, máshogy fogalmazva az ideológiáéval, amely évek óta üszkösíti a földünket” – fogalmazott az elnökjelölt.

Bernard Cazeneuve miniszterelnök szerint a bevándorlásellenes jobboldali radikális politikus csak a politikai haszonszerzésre gondol. „A Nemzeti Front jelöltje, mint minden tragédiából, ebből is előnyre szeretne szert tenni. A félelemből és az érzelmekből próbál hasznot húzni mindenféle politikai értelemben vett szégyenérzet nélkül. De sem a vizsgálat, sem a rendelkezésemre álló információk nem teszik lehetővé, hogy kapcsolatba hozzam a menedékkérőkkel azt, ami Párizsban történt.”

Az elnökválasztás első fordulójában második helyre várt Emmanuel Macron is arról beszélt, hogy nem ijedt meg, és készen áll a francia nép megvédésére. „Nagyon világosan kell megítélnünk a történteket. A terroristáknak az a szándékuk, hogy destabilizálják az országot, és hogy hatással legyenek arra, ami a legfontosabb kérdés ebben a pillanatban, amikor a franciák a jövőjükről döntenek” – vélekedett.

Az amerikai elnök is arra számít, hogy a csütörtök esti események hatással lesznek a vasárnapi francia államfőválasztásra. Donald Trump Twitter-üzenetében ezt írta: „Újabb terrortámadás Párizsban. A francia nép nem fogja ezt tovább tűrni. Nagy hatással lesz az elnökválasztásra.”

Nem sokkal később azonosították a lövöldöző férfit. Az ügyészség arról számolt be, hogy tudják, ki volt a tettes, ellenőrizték a személyazonosságát, de egyelőre nem hozzák nyilvánosságra a nevét. „Annyit mondhatok, hogy ismerjük a támadó személyazonosságát, már ellenőriztük is. Nem fogom megmondani önöknek a nevét, mert a nyomozás még tart. Házkutatásokat tartunk, amelyek további információt adhatnak elsősorban arról, hogy voltak-e cinkostársai” – nyilatkozta Francois Molins párizsi ügyész. Később megerősítette, hogy a támadó járművében további lőfegyvereket és egy Koránt is találtak.

A rendőrség éjszaka Párizs egyik keleti elővárosában tartott házkutatást egy lakásban, ez a hatóságok feltételezése szerint összefüggésben állhat a történtekkel. Az AP amerikai hírügynökség birtokába jutott rendőrségi dokumentum tanúsága szerint a 39 éves Karim Cheurfi otthonát vizsgálták át. Cheurfi már volt büntetve 2001-ben, mert megtámadott egy rendőrt.

Az Iszlám Állam terrorszervezet, amely szokatlan gyorsasággal jelentkezett a merénylet elkövetőjeként, csütörtök késő este ugyanakkor tudatta: „Abu Yusuf, az Iszlám Állam belga katonája” követte el a merényletet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!