2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

Híradó 12:00

„Azonnal küldjék el a kiválásról szóló levelet”

2016. június 25., szombat 14:02, frissítve: szombat 18:10

Keménykednek az EU vezetői a britekkel. Az Európai Bizottság elnöke Nagy-Britannia kilépését sürgeti az EU-ból. Jean-Claude Juncker a német közszolgálati televíziónak azt nyilatkozta: azt szeretné, ha Nagy-Britannia azonnal elküldené Brüsszelnek a kiválásáról szóló levelet.

Hozzátette: az unió a szigetország maradásában reménykedett, de ha már így alakult, akkor nagyon fontos a gyors és fájdalommentes kiválás. Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke ugyanezen a csatornán „botrányosnak” nevezte, hogy a brit miniszterelnök a Konzervatív Párt belügyeire tekintettel csak októberben mond le a posztjáról.

Mielőbb szabadulnának a britektől az Európai Unió alapítói, akik nem tűrik, hogy Nagy-Britannia húzza az időt. Németország, Franciaország, Olaszország, Hollandia, Belgium és Luxemburg külügyminiszterei Berlinben egyeztettek. A német külügyminiszter a tanácskozás után azt mondta: valamennyien azt szeretnék, ha Nagy-Britannia a lehető leghamarabb kiválna az Európai Unióból. A francia külügyminiszter felszólította a briteket, hogy ne húzzák az időt októberig, hanem a lehető hamarabb válasszák meg az új miniszterelnököt. Az eddigi brit kormányfő, David Cameron belebukott a népszavazás eredményébe, a kiválás részleteiről ezért utódának kell meggyeznie az EU-val.

Az uniós pénzből 1 éve a csődtől megmentett Görögország miniszterelnöke az uniós vezetők hiányosságait hibáztatja a britek kilépéséért. Alekszisz Ciprasz úgy fogalmazott: Brüsszelben csak a megszorítások politikája előtt nyitottak a kapuk, az emberek előtt nem. Szerinte ez a hozzáállás a nacionalizmust és a populizmust erősíti, ami a brexit-hez vezetett.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!