2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Napi aktuális 05:00

Az USA vizsgálja, hogy tényleg ők ölték-e meg a civileket

2017. március 30., csütörtök 13:47

Az Egyesült Államokban hivatalos vizsgálat indult a 250 civil áldozatot követelő március 17-i moszuli bombázás ügyében. A város nyugati felét még az Iszlám Állam tartja ellenőrzés alatt. Moszult az iraki kormányerők ostromolják, akiknek az amerikaiak adnak légi támogatást.

Szimbolikus jelentőségű épületért folyik a harc Moszulban. Az al-Núri mecsetben hirdette ki Abu Bakr al-Bagdadi három éve az iszlám kalifátust.

A valaha kétmilliós város nyugati oldalát még az Iszlám Állam harcosai ellenőrzik, de az iraki kormányerők és a síita milíciák harcosai, ha lassan is, de kitartóan törnek előre.

„Az Iszlám Állam morálját megtörtük, nekik befellegzett. Már csak 5-10 fős kis csoportokban harcolnak” – közölte az iraki hadsereg egyik ezredese, aki szerint azért halad ilyen lassan a város felszabadítása, mert az iraki kormányerők vigyáznak azokra a civilekre, akik még Iszlám Állam ellenőrizte negyedekben szorultak és akiket élő pajzsként használnak a dzsihadisták.

Nem mindig vigyáznak a civilekre a támadó iraki alakulatok és a számukra légi támogatást nyújtó amerikai bombázók. Március 17-én az al-Dzsadida negyedben egy olyan épület robbant fel, amelyben sok száz civil keresett menedéket a harcok elől. Ez volt a legvéresebb amerikai támadás Irak 2003-as lerohanás óta. Az Amnesty International a nemzetközi jog megsértésével vádolja az Egyesült Államokat.

„A helyszínen használt robbanóanyag nem okozhatott olyan pusztítást, mint amit ott láthattunk. Ezért megvizsgáljuk, hogy milyen más tényezőknek járulhattak hozzá a pusztításhoz” – közölte egy amerikai tábornok, utalva arra, hogy a Pentagon hivatalos vizsgálatot indított.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!