2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Az USA választ ígér a koreai rakétára

2016. február 8., hétfő 12:20, frissítve: hétfő 12:56

Elítélte az ENSZ Biztonsági Tanácsa a hétvégi észak-koreai rakétakísérletet. Az Egyesült Államok és Japán újabb szankciókat sürget a kommunista rezsim ellen – Kína azonban fél Kim Dzsong Un megbuktatásától, mert az menekültáradatot indítana el.

Egy hordozórakétát lőtt ki a világűrbe vasárnap Észak-Korea. Az amerikai hadsereg adatai alapján Phenjan sikerrel járt, pályára tudott állítani egy műholdat. Washington szerint azonban álcázott nagy hatótávolságú rakétakísérlet történt, amely valójában katonai célokat szolgál. „Phenjan azt állítja, hogy egy békés megfigyelő műholdat lőtt ki. De senkit sem tévesztenek meg. Ez ugyanaz a technológia, mint a ballisztikus rakétáké, amelyeket kifejezetten tilt a Biztonsági Tanács több határozata is” – mondta Samantha Power amerikai ENSZ-nagykövet.

Az Egyesült Államok erőteljes válaszlépéseket ígért. Nemcsak az USA, de az ENSZ Biztonsági Tanácsának összes tagja elítélte az észak-koreai rakétakísérletet. Japán szerint szigorítani kell a Phenjan elleni eddigi szankciókon.

Kína azonban a korábbiakhoz hasonlóan most is ellenzi a büntetőintézkedések további szigorítását: Észak-Korea legnagyobb szövetségese és kereskedelmi partnere ugyanis attól tart, hogy az újabb szankciók megdönthetik az északi rezsimet, amivel Kínába menekültáradat indulhat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!