2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Az USA megpróbálhatta kiiktatni Kim Dzsongunt

2017. október 10., kedd 08:10, frissítve: kedd 11:45

Az észak-koreai állami hírügynökség jelentése szerint egy terroristát bíztak meg a feladattal, aki méreggel akarta kivégezni Kim Dzsong Un-t.

A CIA és a dél-koreai titkosszolgálat az év elején megpróbálta meggyilkolni Kim Dzsongun észak-koreai vezetőt.

Ezt a kommunista ország állami hírügynöksége állítja.

A CIA méreggel akart végezni Kim Dzsongun vezetővel - idézi az észak-koreai állami hírügynökség jelentését a brit The Independent napilap. Az állami propaganda szócsöveként működő KCNA hírügynökség jelentése szerint az amerikai titkosszolgálat és annak bábja, a dél-koreai titkosszolgálat egy terrorista csoportot bízott meg a kémiai vagy biológiai méreg alkalmazásával. A közleményben az áll: az Egyesült Államok a Föld legfőbb terrorista hatalma, amely színét kaméleonként váltogatva keres indoklást a külföldi kormányok megdöntéséhez, mint ahogy az Afganisztánban, Irakban és Líbiában történt. A közleményből nem derül ki, miért csak most adtak hírt a májusban felgöngyölített állítólagos merényletkísérletről. Észak-Korea már korábban is hasonló vádakkal illette az amerikai titkosszolgálatot, ezekre a CIA sosem reagált.

Kim Dzsongun közben az állampárt központi bizottságának ülésén azt közölte, hogy az atomfegyverek megfelelő elrettentést nyújtanak az amerikai fenyegetésre. A dél-koreai, amerikai és orosz felderítés szerint a rezsim újabb rakétatesztre vagy kísérleti atomrobbantásra készül.

Közben az ENSZ a világ összes kikötőjéből kitiltott négy hajót, amelyek a gyanú szerint megsértették az Észak-Koreával szemben bevezetett szankciókat. A hajók a Comore szigetek zászlaja alatt szenet, vasat és halat szállítottak volna Észak-Koreából külföldre, de a kommunista rezsimmel szemben bevezetett szankciók ezekre az árukra is kiterjednek. Ilyen intézkedésre még soha korábban nem volt példa az ENSZ történetében.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!