2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Az USA is egyre kevésbé érti Katar kikizösítését

2017. június 21., szerda 22:57

Az amerikai külügyminisztérium szerint nem a terrorizmus, hanem hatalmi harcok állhatnak a válság hátterében. A Katar elleni bojkottot kivitelező szaúdi herceg közben trónörökössé lépett elő, miután kegyvesztett rokonát megfosztották a címtől.

Tétova tevék a katari–szaúdi határon: az állatoknak nincs többé maradásuk Szaúd-Arábiában, miután Rijád rájuk is kiterjesztette a Katar elleni embargót. A tevék gazdái nomád beduinok, akik hosszú évek óta a szaúdi oldalon legeltetik és teleltetik a jószágokat, de a két ország közti diplomáciai vita miatt tevéstől hazaküldték őket.

„Szerencsére a mi tevéink jól vannak, és a legtöbbjüket megtaláltuk. Szaúd-Arábiában zsúfoltság és zűrzavar volt. Most rendben vannak a dolgok. A katari hatóságok ételt és takarmányt adnak nekünk, és 24 órás hozzáférést a vízhez” – fogalmazott Hamad Mohamed Bou Salae.

De nem minden tevetulajdonosnak volt ilyen szerencséje. „Néhány tevénket visszahoztuk, de pár még Szaúd-Arábiában maradt. Láthatóan nincsenek jól. Ezek nagyon drága állatok. Sokukat elvesztettük, voltak tevék, amelyek útközben pusztultak el. A szaúdiak még csak nem is segítettek. Csak lezárták a határt köztünk és a tevéink között, és nem engedték, hogy átmenjünk hozzájuk” – fogalmazott Braik al-Murri gazda.

A határzár annak a bojkottnak a része, amelyet még június elején hirdettek meg az Öböl menti országok Katar ellen. A hivatalos indoklás szerint azért, mert a kis olajmonarchia terrorszervezeteket támogat, köztük az Iszlám Államot is. A vádakat azonban eddig nem részletezték és nem is bizonyították a bojkottálók – ahogy erre már a szaúdiakkal szövetséges Egyesült Államok is felhívta a figyelmet.

Az amerikai külügyminisztérium egyre valószínűbbnek tartja, hogy a válság hátterében nem a terrorizmus, hanem a régiós hatalmi harcok állnak.

„Most, hogy már több mint két hete tart az embargó, értetlenül állunk az előtt, hogy az Öböl menti államok sem a katariaknak, sem a nyilvánosságnak nem részletezték a Katarral kapcsolatos állításaikat. Minél jobban telik az idő, annál több kérdés merül fel bennünk a szaúdi lépésekkel kapcsolatban. Vajon ezek a lépések tényleg azért történtek, mert aggódnak, hogy Katar terroristákat támogat, vagy inkább a régi kölcsönös sérelmekről szól a dolog?” – fogalmazott Heather Nauert, az amerikai külügy szóvivője.

Közben Katar újabb rossz hírt kapott: a szaúdi király váratlan húzással 31 éves fiát, Mohammed bin Szalman herceget léptette elő trónörökössé, egyúttal miniszterelnök-helyettessé. A herceg eddigi legnagyobb külpolitikai teljesítménye pedig éppen a Katar elleni blokád megtervezése és kivitelezése volt. Korábban a király 57 éves unokaöccse volt a szaúdi trón várományosa, de kiesett az uralkodó kegyeiből, miután összeveszett a most őt váltó herceggel.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!