2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 04:20

Az űrből is látni az Új-Zélandon pusztító tüzet

2017. február 16., csütörtök 13:16

Már mintegy ezer embert kellett kimenekíteni Új-Zélandon erdőtüzek miatt. Egy helikopter pilótája életét veszítette oltás közben. A tűz kitörésében a rendkívüli szárazság is szerepet játszott, a pontos kiváltó okra azonban egyelőre nem derült fény.

Féktelenül lobogó tűz Christchurch-nél: Új-Zéland harmadik legnagyobb városának körzetében már 1800 hektáron ég az erdő és a bozót. Számos családi ház a lángok martalékává vált, több mint ezer embert ki kellett telepíteni. „Bepakoltunk a kocsiba, és készek vagyunk az indulásra. Reméljük, hogy még tudunk néhány órát aludni reggel előtt” – fogalmazott egy helyi lakos.

A tűzvész már halálos áldozatot is követelt: egy helikopter pilótája lezuhant oltás közben.

A tüzet közvetetten az okozta, hogy az elmúlt három évben rendkívüli szárazság volt a régióban. Emiatt a hegyoldalakban nagyon szárazzá vált a fű, amely könnyedén lángra lobban. A közvetlen kiváltó okot ugyanakkor még nem tudták megállapítani a hatóságok. A helyzetet súlyosbítja, hogy a szél iránya folyamatosan változik, emiatt kiszámíthatatlan, hogy merre terjednek tovább a lángok.

A földről több száz tűzoltó, a levegőből pedig tucatnyi helikopter és három repülőgép oltja a tüzet. A rendkívüli helyzet miatt még a hadsereg és az új-zélandi kormányfő is a helyszínre sietett. „Látjuk, hogy a tűz veszélyezteti a közösségeket. De azt is látjuk, hogy a tűzoltóink nagyon felkészültek, és küzdenek a lángokkal”  – nyilatkozta Bill English miniszterelnök.

A 400 ezer lakosú Christchurch-öt füst és hamu lepte el. A hatóságok rendkívüli állapotot hirdettek ki, és több iskolát bezárattak. Helyi sajtóhírek szerint a tüzet még az űrből is látni lehet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!