2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Az unió nem nézi jó szemmel a Ryanair intézkedéseit

2017. szeptember 19., kedd 10:33, frissítve: kedd 10:37

Az Európai Bizottság a jogszabályok betartására szólította fel a Ryanairt. Az ír fapados légitársaság korábban bejelentette, hogy október végéig napi 40-50 járatát törli. Az intézkedés két budapesti járatot is érint.

Nem tetszik az EU-nak a Ryanair járatritkító intézkedéssorozata. Az ír fapados légitársaság pénteken jelentette be, hogy október végéig napi 40-50 járatot töröl, miután a pilóták a túlterhelt nyári szezonban bennragadt szabadságaikat elkezdték kivenni. Az Európai Bizottság szerint a Ryanairnek be kell tartania az utasok kompenzációjára vonatkozó uniós jogszabályokat.

„Az EU-ban működő légitársaságoknak tiszteletben kell tartaniuk az európai jogszabályokat. A megtérítéshez való jogot, az újabb célállomás kijelölését, a visszatérítést és persze a körülményektől függően annak jogát, hogy kártérítést igényeljenek” – mondta Enrico Brivio, az Európai Bizottság szóvivője.

Ha a légitársaság kevesebb mint 14 nappal a járat törlése előtt jelzi a változást, az utas 250 euró kártérítésben részesül 1500 kilométerig, 400 euróban, ha 1500-nál több és 600 euróban, ha 3500 kilométeres útra szólt a jegye az unión kívülre.

„Kaptunk egy e-mailt, hogy a járatunkat reggel 10.30-ra cserélték. Tehát egy délutáni járatról, ez pedig nagyon kellemetlenné tette a kijutást a nápolyi reptérre” – mesélte egy utas.

A légitársaság múlt pénteken értesítette az utasokat e-mailben a törlésekről, és felajánlotta a pénzvisszafizetés lehetőségét, illetve a járatváltást.

„Ez nem fair az emberekkel szemben, akik már lefoglalták a nyaralásukat, a repülőjegyeiket, mindent, hogy így töröljék, ez nem helyes” – mondta egy másik utas.

A fapados légitársaság a hétvégén nyilvánosságra hozta a törölni tervezett járatok listáját. Az intézkedés a barcelonai, a milánói, a portói, a londoni, a brüsszeli, a dublini és a római bázisról indított járatokat érinti. A járattörlésben Budapest is érintett, szerdánként nem fog közlekedni a 3717-es és 3718-as járat London–Stansted, illetve Budapest között. Közben a Ryanair riválisa, a Norwegian Air bejelentette, több mint 140 pilótát vett át az ír fapadostól az idén.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!