2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

Az unió nem haragítaná magára Törökországot

2016. szeptember 3., szombat 17:48, frissítve: szombat 17:54

Ankarába látogat egy uniós elnökség, hogy az EU és Törökország kapcsolatának jövőjéről tárgyaljon a jövő héten. Ezt az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője jelentette be Pozsonyban az uniós külügyminiszterek informális tanácskozása után. Federica Mogherini szerint a miniszterek és a török küldöttség megerősítette azt a szándékot, hogy minden korábbi megállapodást teljesíteni fognak.

Menteni próbálja a menthetőt az unió az államcsínykísérlet után. Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Johannes Hahn bővítési biztos szeptember 9-én közösen Ankarába látogat azért, hogy a tárgyalásokat megkezdjék.

„Megállapodtunk abban, hogy minden korábbi megállapodás, ami közöttünk volt, az továbbra is hatályban van. A munka folytatódik minden területen, legyen az a vízummentesség, a vámunió bővítése vagy a migrációs hullám kezelése” – mondta Federica Mogherini.

Brüsszel és Ankara márciusban egyezett meg arról, hogy Törökország megállítja a migránsokat, cserébe pénzt és vízummentességet kap. Ankara korábban azzal vádolta az uniót, hogy bátortalanul ítélte el a puccskísérletet, miközben folyamatosan azért kritizálja Recep Tayyip Erdogan elnököt, mert rendőröket, katonákat, újságírókat és tanárokat távolít el a munkájukból.

„Mi mindenben kiállunk a demokratikusan megválasztott török elnök és török kormány mellett” – mondta Szijjártó Péter. A magyar külügyminiszter komolynak nevezte a puccskísérletet és nem tartja meglepőnek, hogyha arra a török vezetés komoly választ ad.

„Nyilvánvalóan támogatjuk azokat a lépéseket, amelyek a negyedik államcsíny elkerülésére irányulnak, hiszen a közelmúltban három államcsínyt valósítottak meg Törökországban. Magyarországnak is az a nemzetbiztonsági érdeke, hogy ez ne ismétlődhessen meg, tehát a török stabilitás magunk miatt is fontos. Tekintettel arra, hogyha Törökország destabilizálódik, akkor az egész európai biztonság kerül még nagyobb veszélybe” – tette hozzá Szijjártó Péter.

A török külügyminiszter Mevlut Cavusoglu jövő héten Strasbourgba utazik, hogy az Európai Tanács puccskísérlet utáni bűnvádi eljárásokban való lehetséges részvételéről tárgyaljon.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!