2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

„Az összes izraeli telep illegális marad a nemzetközi jog értelmében”

2016. augusztus 30., kedd 13:03

Az izraeli telepek építésének azonnali leállítását követelte az ENSZ különmegbízottja. A Biztonsági Tanács ülésén a diplomata azt mondta: Izrael bármilyen törvényt hoz a telepek építésére, mindenképpen sértik a nemzetközi jogot. A zsidó állam az elmúlt két hónapban indított be egy újabb telepépítési programot, több mint 13 millió dollár értékben.

Sokadjára is felszólította az ENSZ közel-keleti békefolyamatáért felelős különmegbízottja Izraelt, hogy fejezze be a megszállt területeken a telepek építését. Július elsején jelentette be a zsidó állam, hogy további 1000 házat tervez építeni Kelet-Jeruzsálemben és 735-öt Ciszjordániában – erre több mint 13 millió dollárt szán.

„Hadd legyek világos: semmiféle jogi csűrcsavar nem tudja megváltoztatni a tényt, hogy minden telep – legyen az izraeli törvények által legalizált vagy nem legalizált telep, legyen állami földön, elhagyatott területen vagy privát palesztin földön – csakúgy, mint az összes telep a C zónában és Kelet-Jeruzsálemben, illegális marad a nemzetközi jog szerint” – szögezte le Nikolaj Mladenov, az ENSZ közel-keleti békefolyamatáért felelős különmegbízottja.

A palesztin állam állandó megfigyelője sürgette a közel-keleti kvartettet vagyis az ENSZ-t, az EU-t, Oroszországot és az Egyesült Államokat, valamint a nemzetközi közösséget, hogy vizsgálja meg, Izrael mikor és hol sérti a nemzetközi jogot.

„Még egyszer jelezzük a Biztonsági Tanácsnak, a kvartettnek és a nemzetközi közösségnek, hogy ha azon az állásponton vannak, hogy a telepek illegálisak, és akadályozzák a békefolyamatot, akkor az önök feladata az, hogy megmondják, milyen gyakorlati lépéseket terveznek tenni, hogy rákényszerítsék Izraelt a nemzetközi jog és az egyesült nemzetek chartájának betartására” – mondta Rijád H. Manszúr.

Korábban Ban Ki Mun ENSZ főtitkár aggodalmának adott hangot a Ciszjordániában kialakult helyzet miatt. Szerinte a fél évszázados megszállás és a békefolyamatok sikertelensége miatt terjed az erőszak ismét a megszállt területeken. A Biztonsági Tanács egy 1979-es határozatban nevezte jogsértőnek a telepek építését a megszállt területeken.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!