2024. 09. 30. Hétfő Jeromos napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Komment 17:45

Külföld

Az oroszok megindították az Avgyijivka elleni támadás újabb hullámát

Az orosz erők megkezdték az aktív hadműveletek harmadik hullámát a Donyeck megyei Avgyijivka elleni offenzíva részeként - közölte Olekszandr Tarnavszkij, a délkeleti szektorban (Tavria) harcoló ukrán csapatok parancsnoka csütörtökön a Telegramon.

  • Az oroszok megindították az Avgyijivka elleni támadás újabb hullámát

A parancsnok kijelentette, hogy az ukrán erők rendületlenül tartják a védelmet a Donyecktől mintegy húsz kilométerre északra fekvő iparvárosnál. Kiemelte, hogy az orosz csapatok az elmúlt 24 órában 706 embert veszítettek, ezen felül az ukrán katonák 51 haditechnikai eszközt semmisítettek meg a térségben, köztük nyolc harckocsit, nyolc tüzérségi és két légvédelmi rendszert, valamint 15 drónt. Ezen felül megsemmisült két orosz lőszerraktár és 4 fontos létesítmény - tette hozzá.

Tarnavszkij szerint általánosságban elmondható, hogy ezen a frontszakaszon napról-napra nőnek az orosz hadsereg ember- és páncélozott harcjármű-veszteségei.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője a Telegramon arról adott hírt, hogy az oroszok kazettás lövedékeket lőttek ki a déli Herszon megyében lévő Csornobajivka településre, az előzetes információk szerint három helyi lakos életét vesztette, és négy megsebesült.

Az ukrán védelmi minisztérium bejelentette, hogy felgyorsította az új típusú fegyverek szállítását a hadseregnek. A tárca hivatalos honlapján nyilvánosságra hozott közlemény szerint a szállítások felgyorsítása a 2015. február 25-én hozott kormányhatározat módosításainak köszönhetően valósulhatott meg, amelyeket Rusztem Umerov védelmi miniszter kezdeményezésére idén november 21-én fogadott el a kabinet. A változtatások nyomán várhatóan húsz napra csökken az új típusú fegyverek és katonai felszerelések szállítási folyamata, ez az időtartam azonban a gyártó által biztosított anyagok minőségétől függően változhat. Annak érdekében, hogy fegyverek vagy felszerelések eljussanak az ukrán fegyveres erőkhöz, a gyártóknak korábban hat szakaszból álló hivatali eljáráson kellett keresztülmenniük, ami több hónapig is elhúzódhatott. Mostantól viszont elhárult az egyik leghosszabb bürokratikus akadály, az üzembehelyezési parancs kiadása, ami a védelmi minisztérium és a vezérkar közötti egyeztetések miatt általában egy hónapig is eltartott. A változtatás más szakaszokban is csökkenti a határidőket, beleértve az új típusú fegyverek tesztelését, és harci tulajdonságaiknak ellenőrzését közvetlenül a csatatéren.

Az ukrán pénzügyminisztérium sajtószolgálata közölte, hogy Ukrajna 400 millió dollár kedvezményes hitelt kapott Nagy-Britanniától a szociális kiadások fedezésére. A finanszírozást az ukrán állami költségvetés azon kiadásainak részleges kompenzálására fordítják, amelyek az egészségügyi dolgozók nyugdíjának és bérének visszatérítése során merültek fel az egészségügyi garanciaprogram keretében. A kölcsönt kedvezményes feltételekkel, 19 éves törlesztési idővel, 5 éves türelmi idővel nyújtották. Nagy-Britannia az Ukrajna elleni orosz invázió 2022 februári kezdete óta 2 milliárd dollár pénzügyi támogatást biztosított a kelet-európai országnak.

Az ukrán vezérkar csütörtök reggeli helyzetjelentésében arról számolt be, hogy az elmúlt nap során a legtöbb orosz támadás Avgyijivka és a Harkiv megyei Kupjanszk térségét érte. Előbbinél az ukrán katonák harminc, utóbbinál 12 orosz rohamot vertek vissza. Összességében szerdán 74 katonai összecsapás történt az ország területén.

A vezérkar legfrissebb összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége az elmúlt nap során mintegy 1130-cal 321 800-ra nőtt. Az ukrán erők megsemmisítettek egyebek mellett húsz orosz harckocsit, 33 tüzérségi és két légvédelmi rendszert, valamint 15 drónt.

Borítókép: A harcok az elmúlt napokban fokozódtak az oroszok nagyszabású offenzíváját követően. (Vlada Liberova / Libkos via Getty Images)

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Amikor a kötözködő migráns rongybabaként omlik össze + videók

Amikor a kötözködő migráns rongybabaként omlik össze + videók

Nem hunyászkodnak meg egyes olasz férfiak! Ha arról van szó, alaposan helyreteszik azokat az erőszakos migránsokat, akiknek eszük ágában sincs beilleszkedni, hanem úgy gondolják, nekik mindent szabad. Íme, néhány videó arról, amikor az agresszív bevándorló húzza a rövidebbet.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Libanon komoly lépésre szánta el magát

Libanon komoly lépésre szánta el magát

A libanoni kormány kész végrehajtani az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2006-os határozatát, amelyben az akkori egyhónapos háború után a testület elrendelte, hogy mind a Hezbollah síita milíciának, mind az izraeli hadseregnek ki kell vonulnia Dél-Libanonból, csak a libanoni hadsereg és az ENSZ-békefenntartók maradhatnak ott - közölte hétfőn Nadzsib Mikáti ügyvezető libanoni kormányfő.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!