2024. 09. 20. Péntek Friderika napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Radar 17:00

Külföld

Az orosz erők Harkiv megyét ágyúzták

Az orosz erők több lakott terület ellen támadást intéztek péntekre virradóan a kelet-ukrajnai Harkiv megyében, aminek következtében az eddigi információk szerint két helyi lakos sérült meg - közölte Oleh Szinyehubov, a régió kormányzója a Facebookon.

  • Az orosz erők Harkiv megyét ágyúzták

A tisztségviselő tájékoztatása szerint az orosz erők rakétatámadást intéztek egy falu ellen Kupjanszk környékén. A becsapódásnál a környező üzletekben károk keletkeztek, de senki sem sérült meg. "Az elmúlt 24 órában az ellenség tüzérséggel, aknavetőkkel, rakétákkal és egyéb fegyverekkel lőtte a csuhijivi, az izjumi és a kupjanszki járás lakott területeit. A csuhujivi járásban lévő Vovcsanszk városában egy gyermek- és ifjúsági művészeti központ, valamint négy lakóépület rongálódott meg az ágyúzás következtében. Megsérült egy 57 és egy 69 éves férfi" - írta bejegyzésében a kormányzó. Az ukrán vezérkar pénteki harctéri helyzetjelentésében arról tájékoztatott, hogy az orosz erők előző nap hat irányban támadtak Kelet-Ukrajnában, csak Kupjanszk irányában az ukrán csapatok több mint negyven támadást vertek vissza, és mindössze 24 óra alatt kilencven összecsapás volt a fronton. "Az orosz erők 12 rakéta- és 60 légicsapást hajtottak végre, valamint 53 ízben nyitottak tüzet rakéta-sorozatvetőkkel csapataink állásaira, illetve lakott területekre. Húsz települést ért légicsapás, Csernyihiv, Szumi, Harkiv, Luhanszk, Donyeck, Zaporozzsja és Herszon térségében mintegy 150 település került tüzérségi tűz alá" - sorolta a katonai vezetés. Hozzátette, hogy az ukrán légierő eközben egy csapást mért egy orosz parancsnoki állásra, 13-at katonai összpontosulásokra, négyet pedig ellenséges légvédelmi rakétarendszerekre. Az ukrán katonák négy hadműveleti-taktikai szintű felderítő drónt is megsemmisítettek. Az ukrán rakétaegységek egy orosz irányítóközpontot, két katonai koncentrációs területét, két nehéz lángszóró rendszert és 13 egyéb tüzérségi fegyvert találtak el.

A vezérkar kiemelte, hogy az elmúlt nap során jelentős volt az orosz hadsereg vesztesége: csaknem 1400 orosz katona vesztette életét - amivel az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége meghaladta a 292 ezret - , az ukrán erők megsemmisítettek egyebek mellett 55 orosz harckocsit, 120 páncélozott harcjárművet, 29 tüzérségi fegyvert és nyolc drónt.

A Luhanszk megyei kormányzói hivatal a Facebookon arról adott hírt, hogy az orosz megszállás alá került régióban, és más, oroszok által megszállt ukrajnai területeken az oroszok központokat nyitnak, amelyekben helybeli tinédzsereket képeznek ki harctéri bevetésre. A jelentés szerint az oroszok az első szakaszban mintegy négyezer, 14 és 17 év közötti kiskorút kívánnak bevonni a háborúba. "Ezen felül az iskolai tanárokat arra kötelezték, hogy ellenőrizzék a gyerekek internetes tevékenységét, és vonják be őket a propagandatevékenységbe. A pedagógusok megbüntetik azokat a tanulókat, akik olyat tesznek közzé az interneten, ami szerintük illegális" - írta a kormányzói hivatal.

Borítókép: A kelet-ukrajnai Harkiv megyét már többször is érte orosz támadás. Fotó: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Árvízi védművek tekintetében a főváros egy helyben toporog + videó

Árvízi védművek tekintetében a főváros egy helyben toporog + videó

Hatalmas víztömeggel megérkezett az ár Budapestre, a védekezés most a legintenzívebb, Karácsony Gergelyt ugyanakkor a jelek szerint nem ragadta magával a tettvágy. A főpolgármester a római-parti mobli gát ügyében az ATV-nek úgy fogalmazott: a védművet előbb-utóbb meg kell csinálni.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Kijevben tárgyal Ursula von der Leyen

Kijevben tárgyal Ursula von der Leyen

Kijevbe érkezett pénteken Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, hogy Volodimir Zelenszkij elnökkel és más ukrán illetékesekkel az ország téli felkészítéséről, valamint védelmi és pénzügyi kérdésekről tárgyaljon.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!