2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 07:00

Külföld

Az oltóanyagokkal kapcsolatos álhírek veszélyeire figyelmeztetett a világ legnagyobb humanitárius hálózata

A koronavírus elleni oltóanyagokkal kapcsolatos álhírek veszélyeire figyelmeztetett Francesco Rocca, a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének elnöke.

  • Az oltóanyagokkal kapcsolatos álhírek veszélyeire figyelmeztetett a világ legnagyobb humanitárius hálózata

Rocca egyúttal felszólította a kormányokat és az intézményeket, hogy tegyenek meg mindent a járványszerűen terjedő álhírek cáfolásáért, és kezdjék el építeni a vakcinával szembeni bizalmat a közösségekben.

"Ahhoz, hogy legyőzhessük a világjárványt, a párhuzamosan zajló bizalmatlansági világjárvány fölött is győzedelmeskednünk kell" - mutatott rá a tisztségviselő hétfőn.

Kiemelte: világszerte nő az oltóanyagokkal szembeni általános bizalmatlanság. A Johns Hopkins baltimore-i egyetem 67 országra kiterjedő tanulmányában azt írta: a legtöbb országban jelentősen csökkent a vakcinák elfogadottsága a július és október közötti időszakban. A vizsgált országok negyedében ötven százalékhoz közeli vagy annál kisebb volt a koronavírus elleni oltás elfogadottsági aránya. Japánban például 70-ről 50 százalékra, Franciaországban pedig 51-ről 38 százalékra csökkent az arány az elmúlt időszakban.

Rocca szerint a bizalomhiány nem kizárólag a fejlett, nyugati országokra jellemző. A nemzetközi szövetség az elmúlt hónapokban készített egy kutatást nyolc afrikai országban: a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Kamerunban, Gabonban, Zimbabwében, Sierra Leonéban, Ruandában, Lesothóban és Kenyában. Ebből kiderült, hogy egyre kevesebben értékelik kockázatosnak a koronavírust, sőt, egyesek szerint a világjárvány valójában már véget ért. Emellett számos afrikai országban úgy vélik, hogy a külföldiek kísérleti laboratóriumnak használják Afrikát. Rocca hangsúlyozta, hogy olyan sérülékeny és a társadalom peremén élő csoportok is vannak, amelyeknek fogalmuk sincs a világjárványról. Egy Pakisztánban készített felmérés szerint a megkérdezettek 10 százaléka nem is tudott a koronavírus-járványról.

A tisztségviselő egyúttal az oltóanyag igazságos elosztására szólította fel a nemzetközi közösséget.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!