2017. október 18.,
szerda, Lukács napja

21°

Az iszlámot a nácizmushoz, a Koránt a Mein Kampfhoz hasonlítja – nyerni fog

2017. február 17., péntek 10:13, frissítve: péntek 11:08

A szélsőjobboldali populista Geert Wilders nyerheti a holland választást a felmérések szerint. A Szabadságpárt körülbelül 28 százalékon áll, ezzel a legnépszerűbb párt. Koalíciót viszont egyetlen másik párt se hajlandó kötni velük, ezért legfeljebb kisebbségből kormányozhatnának. Wilders a kampányban az iszlám vallást a nácizmushoz, a Koránt pedig a Mein Kampfhoz hasonlította.

Elkezdődött a plakátháború Hollandiában. A március 15-i választás előtt egy hónappal indult a kampány. A 17 milliós országban majdnem 30 pártnak van esélye bekerülni a törvényhozásba.

„Nehéz úgy szavazni, hogy közben 28 párt közül kell választani. De gondolom, ezután koalíciót létrehozni még nehezebb lesz. Senki nem tudja, hogy a kis pártoknak hány hely jut” – mondja egy amszterdami férfi.

A sok egymással versengő párt a populistáknak kedvez. Geert Wilders és a Szabadságpárt 28-30 százalékkal vezeti a felméréseket. Körülbelül 2,5 millió fix szavazójuk van és valószínűleg megnyerik a választást. Koalíciót viszont a másik 27 párt közül egy se hajlandó kötni velük, így legfeljebb kisebbségből próbálkozhatnak kormányzással.

„A hollandok többsége alapvetően kizárt, hogy Wildersre szavazzon. De ettől függetlenül az övé a legnagyobb párt, ez pedig veszélyes. Egy olyan csoportban, ahol mindenki törpe, a legmagasabb törpe könnyen mondhatja magára, hogy ő az óriás. De szerintem azért a hollandok többsége tudatában van annak, hogy nem akarnak még egy brexitet vagy Trumpot” – fogalmazott Kristof Jacobs, a Nijmegeni Egyetem politológusa.

Geert Wilders Trump és Le Pen keveréke. Kilépne az EU-ból és az euróövezetből, leállítaná a muszlimok beutazását, betiltaná a muszlim öltözködést és a mecsetépítéseket, a Koránt pedig a Mein Kampfhoz hasonlította.

„Ha az iszlám jelképeket és ideológiát nem engedjük be Hollandiába, azzal csak erősebbek leszünk. Az iszlám hiába van vallásként felöltöztetve, valójában nem vallás, hanem ideológia. Ha náci templomok lennének Hollandiában, az is sok embert kiborítana. Az iszlám ideológia pedig még veszélyesebb, mint a náci ideológia” – mondta Wilders.

A szélsőjobbos politikus egyébként egy tavalyi kampányrendezvényén látványosan helyeselt, amikor a tömegből páran a marokkói vendégmunkások deportálását követelték. Ezért a bíróság elmarasztalta, de büntetést nem kapott.