2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Az Iszlám Állam vállalta magára a londoni terrorcselekményt

2017. március 23., csütörtök 14:50, frissítve: csütörtök 18:39

Megnevezték a szerdai, londoni merénylet elkövetőjét. A rendőrség szerint a támadást az 52 éves Khalid Masood hajtotta végre. A férfi Nagy-Britanniában született, más bűncselekmények miatt már ült börtönben. A hatóságok eddig nyolc embert vettek őrizetbe.

Az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a szerdai, londoni támadásért, erről a terrorszervezet hírügynöksége számolt be. Közben a merénylet helyén tart a helyszínelés. A parlament bejáratánál egy rendőrt késelt meg a támadó.

A parlamentben újraindult a munka. „Csendet kérek! Kollégák, adózzunk egyperces néma csenddel a tegnapi támadásban életüket vesztett emberek emléke és minden sebesült előtt” – fogalmazott csütörtökön John Bercow, a parlament elnöke.

A miniszterelnök a parlamentben jelentette be, hogy a merénylő Nagy-Britanniában született, és szélsőséges nézetei miatt két évvel ezelőtt már volt dolga az elhárítással. Mostanában viszont nem került a hírszerzés látókörébe, így nem is lehetett tudni, hogy mire készül.

„Azoknak üzenjük, akik ezt a gyűlöletet és gonoszságot propagálják: nem fogtok legyőzni bennünket. Elnök úr, legyen ez ennek a háznak és a nemzetnek az üzenete ma: az értékeink győzedelmeskedni fognak. Elnök úr, tegnap egy terrorcselekmény megpróbálta elhallgatni a demokráciánkat, de ma ismét találkoztunk, ahogy szoktunk, ahogy az előttünk lévő nemzedékek tették, és ahogy a minket követő nemzedékek is teszik majd, hogy átadják azt az egyszerű üzenetet: nem félünk” – fogalmazott ki Theresa May.

A kormányfő hangsúlyozta: nincs hírszerzési értesülés újabb terrortámadás veszélyéről. Az elkövetkező időszakban azonban több rendőr lesz az utcákon.

Az európai fővárosokban is fokozták a készültséget a londoni merénylet miatt. Brüsszelben is több egyenruhás felügyeli a köztereket. Az emberek azonban nem félnek: „Persze mindig megnézzük a híreket, hogy mi történik az olyan támadások után, mint a mostani, de én megpróbálom normálisan élni az életemet, hogy ne befolyásoljanak az ehhez hasonló események” – fogalmazott egy luxemburgi egyetemista.

Rómában és Berlinben is fokozták a készültséget a parlament és a kormányépületek közelében. Az olasz fővárosban ezt az is indokolja, hogy a hét végén ott tartják az uniós csúcstalálkozót az Európai Gazdasági Közösséget megalapozó szerződés aláírásának hatvanadik évfordulóján.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!