2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Az iskolabezárások ellen tüntettek az Egyesült Államokban

Az iskolabezárások ellen tüntettek Chicagóban. Az amerikai nagyvárosban 54 általános iskolát zárnak be a költségvetési hiány csökkentése érdekében. Közben a First Lady egy középiskolát keresett fel, ahol az érettségizők előtt a minőségi oktatás fontosságáról beszélt.

A városi oktatási oktatási hatóság döntésével 54 iskolát zárnak be. Az elővárosaival 9 milliós Chicagóban így iskolánként évi 1 millió dollárt, azaz összesen 56 millió dollárt takarít meg a városvezetés. Nemcsak a megszűnő iskolák osztályait szabdalják fel, de a befogadó intézményeket is átszervezik, a döntés így 50 ezer diákot érint. A gyerekek barátaikért aggódnak, a szülők pedig azért, mert ezentúl az iskolába járás időigényesebb lesz. „Ezentúl messzebbre kell menniük a gyerekeknek, és sok az aggodalom amiatt, hogy veszélyes negyedeken kell majd átkelniük” – panaszkodott az egyik szülő.


A tüntetők minőségi oktatást követeltek a felvonuláson, ami különösen kellemetlen a chicagói származású elnök számára, Barack Obama ugyanis ugyanezzel a szlogennel kampányolt újraválasztásáért. A hétvégén ugyanerről fog beszélni érettségizők előtt, mint ahogy a First Lady is – ritka nyilvános szereplései egyikén – egy nashville-i középiskolát keresett fel, Tennesseeben. „Ebben az osztályban mindenkinek sikerült leérettségiznie, így közületek mindenki magasabb szinten folytathatja tanulmányait, vagy éppen a hadseregbe megy. Ez az iskola a mindenki javát szolgáló oktatás álmának megtestesülése.” Így beszélt Michelle Obama az érettségizők előtt, akiket arra is biztatott, hogy ezentúl is dolgozzanak keményen és maradjanak igazak önmaguk előtt. Az Egyesült Államokban a szakemberek szerint alacsony színvonalú az általános és középiskolai oktatás, és kutatók is arra figyelmeztetnek, hogy ez már a gazdaság teljesítményét is visszafoghatja, az alacsony színvonalat ugyanis csak részben képes ellensúlyozni az agyelszívás és a kiváló egyetemi rendszer.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!