2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Az ISIS támadta meg a kopt keresztényeket

2017. május 27., szombat 18:17

Az Iszlám Állam vállalta magára a kopt keresztények ellen tegnap végrehajtott 29 halálos áldozatot követelő terrorakció elkövetését. A merénylet után egyiptomi harci gépek líbiai célpontokat bombáztak.

Iszlamisták táborait bombázták az egyiptomi légierő gépei Líbiában. A kairói kormány úgy véli, hogy a Derna közeli táborokban bújtak meg azok a radikális fegyveresek, akik több tucat kopt kereszténnyel végeztek. Pénteken két busznyi hívő indult útnak egy dél-egyiptomi kolostor felé, amikor maszkos fegyveresek rajtuk ütöttek. Az áldozatok között sok a gyerek.

„Amit láttunk, az nem marad megtorlatlanul. A táborok, ahonnan jöttek, miközben most beszélek, erős bombázás alatt állnak. Egyiptom nem fog hezitálni, hogy rajtaüssön a terrorista táborokon. Azért mondom ezt, mert itt, Egyiptomban nem konspirálunk senki ellen, nem dolgozunk a fű alatt. Mi világosan cselekszünk, mert meg akarjuk védeni a népünket és az egyiptomi nemzetbiztonságot” – nyilatkozta az egyiptomi elnök, Abdel Fattah esz-Síszi.

Minyaban ezrek vettek részt a meggyilkoltak temetésén. A búcsúztatás tüntetéssé fajult, ahol a tiltakozók azt mondták, hogy a kormány hibája, hogy nem tudja megvédeni a keresztényeket.

„Minden nap gyilkolnak minket. Miért? Mit tettünk? Mit tettünk? Minden nap gyilkolnak. Továbbra is minden nap az életünket veszik? Miért történik ez? A botroseyai templomrobbantás és azok, akiket Líbiában öltek meg, na meg a kolostor. Mi történik? Hol a kormány? A rendőrség kint állt és nem is akart bejönni a helyszínre” – mondta egy gyászoló férfi.

„Isten megbosszul minket. Isten az egyetlen, aki meg fog... Akik meghaltak, azok a testvéreink. Nem idegenek számunkra. Mi itt egy falu és egy család vagyunk” – mondta egy másik gyászoló.

A támadást az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalta magára. A 92 milliós lélekszámú egyiptomi lakosság tíz százalékát kitevő koptok közösségét a közelmúltban több véres merénylet érte. December óta több mint hetvenen haltak meg pokolgépes merényletekben Kairóban, Alexandriában és Tantában. Mindhárom merényletet az Iszlám Állam terrorszervezet egyiptomi csoportja vállalta magára.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!