2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Maros Zoltán animációsfilm-rendező portréfilmje 11:00

Az Irma letarolta Kubát, most Florida következik

2017. szeptember 9., szombat 21:07, frissítve: szombat 21:24

Óránként 260 kilométeres szélsebességgel közelít Florida felé az Irma hurrikán, ahol több mint öt és fél millió embert szólítottak fel arra, hogy hagyja el otthonát. A vihar a számítások szerint vasárnap eléri az Egyesült Államokat. Az Irma pusztítása miatt eddig több mint húsz ember vesztette életét a karibi térségben. Kubában egymillió embert evakuáltak.

Az Irma a legerősebb, azaz ötös kategóriájú viharként érte el Kubát. Kidöntött fákat és villanyvezetékeket hagyott maga után, majd Florida felé vette az irányt. Az amerikai államot az előrejelzések szerint vasárnap éri el, de elővigyázatosságból több mint ötmillió ember kitelepítését már szombaton elrendelték a hatóságok. A korábbi előrejelzések szerint Miami helyett a félsziget nyugati partján fekvő Tampa felett halad majd át, ahol száz éve tombolt utoljára hasonló erősségű hurrikán.

„Nem akarunk senkit az utakon látni, amikor megérkezik a hurrikán. Az állam déli részén élőknek azt üzenjük, ha még éjfélkor úton terveztek lenni, hogy ne legyenek. Vannak közösségi szállásaink a településeken, menjenek oda. Vagy menjenek a családjukhoz, barátokhoz, menedékhelyre. De nem szeretnénk embereket látni az utakon, amikor lecsap a vihar” – jelentette ki a floridai kormányzó, Rick Scott.

A napok óta tartó felkészülés nem megy mindenhol zökkenőmentesen. Az egyik floridai városban az emberek homokzsákokért állnak sorba, amelyeket hazavihetnek, hogy körbebástyázzák otthonukat – de van, ahol zsák, van, ahol lapát hiányzik.

Közben az Irma által letarolt karibi szigeteken egy újabb nagy erejű vihar, a José hurrikán érkezésére készülnek. Meteorológusok szerint nem volt még példa két ilyen pusztító vihar egyidejű kialakulására az Atlanti-óceán felett.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!