2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Külföld

Az IÁ-hoz csatlakozó nyugatiak tizede fiatal lány

Az Iszlám Államhoz (IÁ) csatlakozó nyugati állampolgárok tizede fiatal lány, de muszlim hitre áttért zsidók is harcolnak a dzsihadisták oldalán. Az észak-szíriai Kobani városából közben egyre inkább kiszorulnak a terrorista milícia fegyveresei.

Hatalmas szürke füstfelhő jelzi, messze még Kobani ostromának a vége. Az észak-szíriai határvárosért tovább harcolnak az Iszlám Állam fegyveresei a helyi kurdok ellen. A dzsihadisták dolgát egyre jobban megnehezítik a kurdokat támogató nyugati légicsapások. „Úgy véljük, bár nehéz pontos adatot mondani, hogy az Iszlám Államnak újabb több száz harcosát megöltük Kobaniban és a város mellett” – közölte John Kirby ellentengernagy, a Pentagon szóvivője.

A legutóbbi hírek szerint az iszlamisták visszavonultak Kobani több stratégiai fontosságú negyedéből is, és az eddigi 40 százalék helyett már csak a város 20 százalékát tartják ellenőrzésük alatt. A fegyveres harcok mellett gerillamódszereket is használnak a dzsihadisták: házi készítésű bombákkal támadják Kobani forgalmas városrészeit, például a központi buszpályaudvart.

„Nagy területeket foglaltak el, amelyeket nem tudnak ellenőrzés alatt tartani, ezért vetnek be ilyen bombákat” – vélekedett Omar Dzsalal kurd tábornok, aki társaival együtt brit bombaszakértőktől kap kiképzést, hogy hatástalanítani tudja a dzsihadisták által használt robbanószerkezeteket.

Az ENSZ korábban arra figyelmeztetett: népirtásba torkollhat, ha az Iszlám Állam teljesen elfoglalja a török határon fekvő Kobani városát. Barack Obama kedden kijelentette: az Egyesült Államok folytatja a légicsapásokat a térségben, és hosszú hadjárat áll a dzsihadisták elleni nemzetközi koalíció előtt.

Közben szünet nélkül érkeznek Irakba és Szíriába azok a nyugati állampolgárok, akik az Iszlám Állam oldalán akarnak fegyvert ragadni. Egy marokkói származású férfit két kislányával együtt fogtak el az arab országban – a francia feleségét hátrahagyó apa azt tervezte, hogy a dzsihadistákhoz csatlakozik.

A harcok helyszínére tartók tizede fiatal lány. Egy francia fiúnak a 17 éves húga 7 hónapja tűnt el, és amikor legközelebb hallottak róla, már egy 25 éves iszlamista felesége volt Szíriában. „Beszéltem vele a távozása előtti napon; viccelődtünk a telefonban, teljesen normálisan beszélgettünk, mint egyik testvér a másikkal. Nem volt semmi, ami miatt aggódnunk kellett volna, minden normális volt. Akkor is, amikor apám kitette az iskola előtt” – mesélte Jonathan Ali Mehenni, Sahra Mehenni testvére.

Egy 130 érintett családdal kapcsolatot tartó francia antropológus szerint nem igaz, hogy csak muszlim szülők gyermekei csatlakoznak az Iszlám Államhoz. „Eddig a radikális iszlám főként fiúkra volt hatással, azokra, akiket érzékeny fiúknak nevezünk: munkanélküliekre, családi problémákkal. Idén március óta számos olyan anya hívott fel, akiknek besorozták a lányát. Ezek az anyák tanárok, ügyvédek, közalkalmazottak; gyakran ateista családból származnak, olyan családokból, amelyeknek semmi közük az iszlám történelméhez vagy emlékezetéhez” – mondja Dounia Bouzar francia antropológus.

A francia belügyminisztérium szerint mintegy 1000 állampolgáruk dönthetett úgy, hogy a dzsihadisták mellé áll – köztük muszlim hitre áttért zsidók is.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!