2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Az évszázad vihara közeledik Japánhoz

Egy hónappal a legutóbbi tájfun után várhatóan az évszázad eddigi legerősebb vihara éri el lassan Japán középső részét - figyelmeztetett pénteken a szigetország meteorológiai szolgálata.

  • Az évszázad vihara közeledik Japánhoz

A Hagibis tájfun várhatóan Kantó vagy Tokai térségben éri el a legnagyobb japán szigetet, Honsut - figyelmeztetett Kadzsihara Jaszusi, a japán meteorológiai ügynökség előrejelzési osztályának vezetője.

A Hagibis várhatóan pusztító erejű széllökéseket, hatalmas hullámokat és rekordmennyiségű csapadékot hoz Japán északkeletit részétől a sziget nyugati térségeiig.

Kadzsihara aláhúzta, hogy a Hagibis ereje ahhoz a tájfunhoz mérhető, amely 1958-ban csapott le a szigetország keleti és középső részére, és 1200 ember halálát okozta. A szakember arra szólította fel az embereket, hogy az érintett területeken időben hagyják el otthonaikat, és felhívta a figyelmet arra, hogy a Hagibis várhatóan földcsuszamlásokat okoz majd, visszaduzzasztja a folyókat, és hatalmas hullámokat fog felkorbácsolni.

A tájfun miatt a rögbi világbajnokság két meccsét is törölték, valamint a Formula 1-es japán nagydíj kvalifikációs futamát is szombatról vasárnapra tették át, és szombaton minden rendezvény elmarad a szuzukai pályán. Az NHK japán közszolgálati televízió híradása szerint a légitársaságok már előre töröltek mintegy 1200 szombati járatot, és aznap sok helyen a vasúti közlekedést is felfüggesztik.

Magyar idő szerint péntek hajnalban a Hagibis mintegy 400 kilométerre nyugatra volt a Japánhoz tartozó, de a Tokiótól mintegy 1000 kilométerre délre fekvő Ogaszavara-szigetektől, és észak-északnyugati irányba halad körülbelül óránkénti 25 kilométerórás sebességgel, a szél sebessége a tájfun körül 180 kilométer óránként, de 250 kilométeres óránkénti sebességet meghaladó széllökéseket is mértek.

Legutóbb a Faxai tájfun csapott le Japánra szeptemberben. Akkor egy ember meghalt, és százharmincan megsérültek. A Tokió mellett fekvő Csiba prefektúrában pedig több ezer háztartásban két hétig nem volt se áram, se víz.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!