2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

„Az EU a békés együttműködés modellje”

2017. február 16., csütörtök 17:13, frissítve: csütörtök 17:31

Az egész világnak a javára válik egy erős Európai Unió, jelentette ki a kanadai kormányfő az Európai Parlamentben. Szerinte az EP által szerdán jóváhagyott kanadai–uniós szabadkereskedelmi egyezmény hozzájárul ahhoz, hogy mindenki nagyobb jólétben éljen a korábbi nemzedékeknél. A megállapodás nagy része már áprilisban hatályba léphet.

Az EU-nak és Kanadának kell a nemzetközi gazdaságot vezetnie a kihívásokkal teli időkben – mondta Justin Trudeau Strasbourg-ban. Az Európai Parlament szerdán hagyta jóvá az észak-amerikai ország és a közösség közti szabadkereskedelmi megállapodást.

„Ha sikeresek vagyunk, a CETA más ambiciózus kereskedelmi megállapodások mintájává válhat. Ha nem, akkor valószínűleg ez az utolsó ilyen. Úgyhogy ne hibázzunk, ez fontos pillanat mindannyiunknak” – jelentette ki a kanadai miniszterelnök.

A szerződés legtöbb rendelkezése már áprilisban hatályba léphet, igaz az még több évig eltarthat, míg a dokumentumot a tagállami parlamenteknek is ratifikálják.

Az Európai Parlament elnöke szerint a lépés közelebb hozza az Egyesült Államokat is. „A kapcsolatok Európa és Kanada között nagyon fontosak ahhoz, hogy kikövezzék az utat az Egyesült Államok és az EU közötti jobb viszonyhoz” – mondta Antonio Tajani.

A CETA a várakozások szerint elősegítené a gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést az EU-ban és Kanadában is. Az ellenzők szerint ugyanakkor az egyezmény általános szabályozatlanságot von majd maga után, és korlátozza a tagállami kormányok mozgásterét.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!