2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Az erdélyi fiatalok is a külföldben látnak lehetőséget

2017. szeptember 18., hétfő 09:39, frissítve: hétfő 11:09

Az erdélyi fiatalok fele egy jobb munkalehetőségért szívesen menne külföldre – a többi között ez derül ki a Magyar ifjúságkutatás adataiból. A reprezentatív felmérésből kiderült az is, hogy a 15 és 29 év közötti fiatalok többsége a magyar nemzethez tartozónak vallja magát, és két gyermeket szeretne.

A felmérésből az derül ki, hogy a magyar fiatalok közül viszonylag kevesen tervezik, hogy külföldre költöznek: Erdélyen arányuk 22 százalék, míg a Vajdaságban 33 százalék, viszont Magyarországon csak 15 százalék. Többen közülük adnak legalább egy esélyt a szülőföldjüknek.

„Egyelőre itthon szeretnék maradni, és úgy gondolom, hogy itthon is vannak lehetőségek, és lehet velük élni. Egy picit lehet, hogy nehezebb, de én mint fiatal zenész egyelőre itthon könnyebben megtalálom a helyemet, tehát vannak már kapcsolatok kialakítva, és ezért egy ideig biztos, hogy itthon maradok” – mondta a marosvásárhelyi Marton Zoltán.

„Vannak ismerőseim, akik kimentek, de az a tapasztalat, hogy inkább vissza szeretnének jönni, de nem minden esetben igaz ez” – vélekedett Biró Hunor.

Ugyanakkor a felmérésből az is kiderül, hogy bár nem tervezik, a hajlandóság sokkal nagyobb a szülőföld elhagyására, ha megfelelő munkalehetőség adódik. Így a megkérdezettek fele jobb megélhetésért, jobb fizetésért, karrierlehetőségért szívesen költözne külföldre. Ez egyébként nem újdonság, hiszen a román minimálbér alig négyszáz euró, és a friss diplomások ennél többre nemigen számíthatnak. Ezért sokan külföldön próbáltak szerencsét, és az utóbbi években drasztikusan csökkent Romániában a fiatal munkanélküliek száma:

„Nem mérjük nemzetiségre lebontva, hogy milyen fiatalok jelentkeznek nálunk munkanélküli-segélyre, de az bizonyos, hogy az utóbbi időben az előző évekhez viszonyítva nagyon kevesen kerestek munkát, miközben munkalehetőség, különösen a diplomásoknak, volna bőven. Hetente nyilvánosságra hozzuk a megyei munkalehetőségeket, most is nagyon sok mérnököt keresnek, de tanárokra is szükség van meg könyvtárosokra is. Nem tudhatjuk biztosan, de vélelmezhető, hogy sok fiatal külföldön talál munkát” – mondta a Maros Megyei Munkaügyi Hivatal igazgatója, Gheorghe Stef.

Bár sokan dolgoznak külföldön, és egyre jellemzőbb a gazdasági migráció a fiatalok esetében, mégis van különbség a kisebbségi és a többségi nemzet fiataljai között – vélte a kutatás erdélyi részének a vezetője.

„A magyar diákok kivándorlási hajlandósága szignifikánsan kisebb, mint a román diákoké. Ez ilyen szempontból fontos dolog, és összefüggésben van azzal is, tehát nem kirívó információ, hogy például a legutóbbi két népszámlálás között a romániai magyarok kisebb arányban vándoroltak ki, mint a román többség. De ettől még nem fogytunk kisebb mértékben, mivel nálunk, a magyarok körében alacsonyabb a természetes szaporodásnak az üteme, és gyorsabban fogyunk” – összegezte a kolozsvári Babes–Bolyai Tudományegyetem intézetvezetője, Veres Valér.

A felmérésben egyébként külön kategóriaként mérték a szórványban és a tömbben élőket, és mivel a szórványban élők többnyire nagyvárosokban élnek, körükben éppen ezért nagyobb az elvándorlási hajlandóság.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!