2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Az EP és az EB elnöke is büntetné a nem szolidáris tagállamokat

2017. június 22., csütörtök 09:03, frissítve: csütörtök 09:03

Az Európai Parlament és az Európai Bizottság elnöke szerint is büntetni kell azokat az európai országokat, amelyek nem viselkednek szolidárisan, és nem hajlandók menekülteket befogadni. A két politikus egy brüsszeli konferencián beszélt, ahol elhangzott: Magyarország negatív példa lett Európa számára.

Az európai parlamenti konferencián elítélték azokat a tagállamokat, amelyek nem hajlandók menekültek befogadásával enyhíteni más országok gondjain. Az EP olasz elnöke, aki a Fidesszel együtt az Európai Néppárt tagja, helyeselte a Magyarország elleni eljárásokat.

„A szolidaritás az együttélésünk alapja. Nem ilyen Európát képzeltek el az alapító atyáink. Ami a menekültügyet illeti: az Európai Bizottság reformokat indított. Egységessé kell tenni a kritériumokat, amelyek alapján menedékjogot lehet kapni. De sokkal tovább kell menni, be kell tartani a szabályokat. Az Európai Bizottság a múlt héten kötelezettségszegési eljárást indított azon országok ellen, amelyek nem tartották tiszteletben a megállapodást. Minden megállapodást be kell tartani. A szolidaritás nemcsak arról szól és akkor van, amikor kapunk, hanem adni is kell másoknak” – fogalmazott Antonio Tajani.

A jogi eljárásokat az Európai Bizottság elnöke is megfelelő eszköznek tartja. „Nem vagyok boldog a kötelezettségszegési eljárások miatt. Úgy érzem, hogy a szolidaritásnak szívből kell jönnie. Hogyha ez nem így van, a kötelező érvényű intézkedéseket kell megragadni. Megoldásokat kell keresnünk, és a jövő rendszerét ki kell dolgoznunk” – emelte ki Jean-Claude Juncker.

A konferencián elhangzott, hogy már működnek azok a megállapodások, amelyeket az EU afrikai országokkal kötött. Ezek értelmében havonta több ezer embert küldenek vissza a saját országába Líbiából, illetve Európából.

Csütörtökön és pénteken tartják Brüsszelben az Európai Unió állam- és kormányfőinek soron következő csúcstalálkozóját. Ezen szerepelnek migrációval kapcsolatos kérdések, de elsősorban az unió védelmével és biztonságával foglalkoznak majd a vezetők – mondta a Hír Televízió brüsszeli tudósítója, Arató László.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!