2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Az ENSZ főtitkára ígéri, 2030-ra megállítják az AIDS-járványt

2016. december 1., csütörtök 12:22, frissítve: csütörtök 13:55

Ma van az AIDS világnapja. Jelenleg mintegy 30 millióan élnek ezzel a betegséggel, többségük Afrikában. Kelet-Európában rohamosan nő a HIV-fertőzöttek száma, Oroszországban immár ez a legveszélyesebb fertőző betegség.

A betegség, ahogy a kezdetekkor, úgy ma is a fekete kontinenst sújtja leginkább: a világ harmincmillió HIV-fertőzöttjének több mint kétharmada Afrikában él, a fertőzött gyermekeknek pedig több mint 90 százaléka afrikai.

A HIV-vírus terjesztette szerzett immunhiányos szindróma 1981-es azonosítása óta csaknem negyvenmillió halálos áldozatot szedett világszerte. Az elmúlt évtizedekben több területen is jelentős javulás tapasztalható: kevesebben halnak meg AIDS-ben, a betegek tovább élnek, gyógyszeres kezeléssel gyakorlatilag teljes életük lehet.

„Egészen elképesztő, lenyűgöző. Ez még 20 évvel ezelőtt is egyenlő volt egy halálos ítélettel, most pedig úgy kezelem, mintha egy krónikus betegség lenne. Csak beveszek napi egy tablettát és kész. A modern gyógyászat hatalmas segítség” – mondta egy HIV-fertőzött.

A pozitív fejlemények ellenére sok helyen, így Kelet-Európában is egyre jobban kell tartani a járványtól. Oroszországban minden eddiginél nagyobb a HIV-fertőzöttek száma. Már több mint egymillióan vannak. „Már a HIV a legveszélyesebb fertőző betegség az Orosz Föderáció területén. Gyakrabban halnak bele az emberek, mint bármi másba, ide értve a tbc-t is. Ezelőtt a tuberkulózis számított a legveszélyesebbnek” – hívja fel a figyelmet Vagyim Pokrovszkij, az orosz AIDS-központ vezetője.

A Reuters által megkérdezett szakértő szerint a legnagyobb gond, hogy bár a fertőzöttek száma rohamosan nő, az orosz állam nem fordít több pénzt a kezelésekre, amelyeket így csak a betegek 30 százaléka tud igénybe venni.

A december elsejei AIDS-világnap előtt Ferenc pápa a betegek jobb orvosi ellátásáért emelte fel a szavát. Mint mondta: emberek milliói élnek ezzel a betegséggel, de csak a felük jut hozzá az életmentő terápiához.

Ban Ki Mun leköszönő ENSZ-főtitkár pedig a világnap alkalmából kijelentette: a világközösség 2030-ra megállíthatja az AIDS-járványt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!