2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 13:00

Az ENSZ-főtitkár is elítélte az észak-koreai atomkísérletet

,

2016. szeptember 10., szombat 21:34

Az ENSZ-főtitkár is elítélte a pénteki észak-koreai atomkísérletet. Ban Ki Mun arra figyelmeztetett: ha a kommunista állam atomfegyvert vet be, az sokkal több áldozatot fog követelni, mint a szíriai polgárháború vagy a világ más konfliktusai.

Le Kim Dzsong Unnal! – Ilyen feliratú plakátokkal tiltakozott száz dél-koreai tüntető az ellen, hogy Észak-Korea pénteken újabb kísérleti atomrobbantást hajtott végre. A konzervatív demonstrálók az északi szomszédot bíráló szlogeneket skandáltak és elégették a diktátor képmását.

„A dél-koreaiak arra kérik az ENSZ-t és a nemzetközi közösséget, hogy vessen ki még súlyosabb szankciókat Észak-Koreára és azonnal szüntesse meg nukleáris képességeit” – mondta az egyik demonstráló.

Az ENSZ BT rendkívüli ülést hívott össze, amelyen erőteljesen elítélte az észak-koreai lépést. Egyúttal egyeztetéseket kezdett a Phenjant sújtó újabb szankciókról.

Az ENSZ főtitkára figyelmeztetett: csökkenteni kell a feszültséget a Koreai-félszigeten. Hozzátette: ha Észak-Korea atomfegyvert vet be, az sokkal több áldozatot fog követelni, mint a szíriai polgárháború vagy a világ más konfliktusai.

„Őszintén remélem, hogy az észak-koreai hatalom hallgat a nemzetközi közösség felhívására és ENSZ-tagságukkal összhangban cselekszik majd. Ez a leghatározottabb kérésem” – jelentette ki Ban Ki Mun.

2006 óta Észak-Korea öt kísérleti atomrobbantást hajtott végre, a mostani volt a legnagyobb erejű. Phenjan azzal indokolta a kísérleteket, hogy az Egyesült Államok atomfenyegetést jelent az országra.

Washington viszont úgy véli, hogy Észak-Korea azért tökéletesíti atomfegyvereit, hogy túszul ejtse a térséget és a világot. Dél-Korea szerint északi szomszédja létezésében fenyegeti az országot, ezért az Egyesült Államoknak Dél-Koreára is ki kellene terjesztenie a védelmet nyújtó atomernyőt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!