2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Az embercsempészeknek kedvez a kerítés

2015. augusztus 29., szombat 19:30, frissítve: szombat 19:33

A szigorításokkal és a kerítéssel csak az embercsempészeknek kedvez a magyar kormány – az ENSZ menekültügyi szervezete szerint. Ugyanis azzal arra kényszerítik a menekülteket, hogy embercsempészekhez fordulva próbáljanak meg átjutni Magyarországon. Az ENSZ közgyűlése egyébként szeptemberben tárgyalja az embercsempészek elleni közös fellépést, amelyhez már az Egyesült Államok is segítséget ígér.

Szabadon léphetnek be a menekültek Macedóniába Görögország felől. A macedón határőrök eredménytelenül próbálkoztak a zöldhatár lezárásával, a naponta érkező másfél-kétezer embert most már egyenesen a vonatokhoz terelik, hogy mielőbb továbbutazzanak.

Belgrádban több ezren táboroznak, a városba augusztus végén érkeztek az első önkéntesek külföldről, segíteni a menekültáradatot. „Aki ide érkezik, annak van valamiféle jegye, még ha az iratai nincsenek is rendben. Mi azt javasoljuk nekik, hogy a hivatalos pontokon lépjenek be az új országokba, ne embercsempészek segítségével” – mondta egy önkéntes.

A magyar rendszámú kamionban meghalt menekültek ügye miatt az ENSZ és az EU is az embercsempészek elleni egységes fellépést sürgeti. „Elszörnyedve hallom a híreket a menekültek és a migránsok haláláról a Földközi-tengeren és Európán belül. Számtalan tragédiát láttunk, és az ausztriai teherautóban meghalt 71 ember halála az utolsó csepp. Meg kell értenünk, hogy ezek az emberek miért teszik kockára az életüket, egy háború elől menekülnek. Össze kell hangolnunk a megsegítésüket, humanitárius segítséget kell adnunk nekik, és meg kell akadályoznunk, hogy bűncselekmények áldozataivá váljanak” – mondta Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár.

Egységes fellépést sürgetett az osztrák és német belügyminiszter is. A Bécs melletti traiskircheni menekülttáborban több család is van, akiket embercsempészek vittek át Magyarországon. „Mi is egy furgonnal jöttünk Ausztriáig, mi 35-en voltunk, de volt egy kis ablak a teherautón, amin jött be a levegő. Aki az ilyen utakat szervezi, gengszter, egyszerű bűnöző, de ő a főnök, hiszen ő ismeri a környéket, ő beszéli a nyelvet, tehát ki vagyunk szolgáltatva neki” – mondta az embercsempészekről egy szíriai férfi.


A Nemzetközi Menekültügyi Szervezet szerint az embercsempészek dolgát épp a magyar kormány tette könnyűvé a kerítésépítéssel. „Sok ország kormánya csinálta már ezt, hogy szavazatokat szerezzen a belpolitikában. A falépítéssel azt mutathatod, hogy provokatív vagy, megakadályozod a probléma terjedését. Csakhogy ha építettél egy kerítést, ami távol tartja az embereket, akkor a csempészek egyszerűen pénzt tudnak kérni a menekültektől a kerítés megkerüléséért, tehát hosszútávon az ilyesmi kizárólag az embercsempészeknek kedvez” – mondta az ENSZ menekültügyi szervezetének a szóvivője.

Washingtonban az amerikai elnöki szóvivő  közölte: az Egyesült Államok is segíteni fogja az európai országokat az észak-afrikai és közel-keleti embercsempészek elleni harcban.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!