2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Cirkusztestvérek 03:00

„Az egész teste a barátai vérével volt átitatva”

,

2015. október 12., hétfő 16:45, frissítve: kedd 06:40

Tovább nőtt a hétvégi ankarai kettős robbantás halálos áldozatainak száma. A török kormány szerint 97-en vesztették életüket a támadásban, de más források szerint az áldozatok száma meghaladja a 120-at is. Dél-Törökországban közben négy embert vettek őrizetbe, akik feltehetően az Iszlám Állam tagjai, de azt egyelőre nem tudni, hogy felelősek-e az ankarai merényletért. A török kormány szerint a dzsihadista szervezet állhat a terrorakció mögött.

A török miniszterelnök  az Iszlám Államot gyanúsítja a szombati merénylet elkövetésével. Az ankarai kormány vezetője a török állami televíziónak azt mondta, hogy erre leginkább az elkövetés módjából következtettek. „Végképp egyértelmű, hogy öngyilkos merénylet történt, erre erős bizonyítékkal rendelkezünk. Részletekről nem beszélhetek, de ismerjük az elkövetők kilétét, és azt is tudjuk, hogy hol volt a robbanószer, és hogy az elkövetők hogyan jutottak a támadás helyszínére” – mondta Ahmet Davutoglu.

A kormányfő szerint közel járnak a  támadók nevének megállapításához, a rendőrök  DNS-tesztekkel igyekeznek megállapítani a támadók személyazonosságát, amiből az is kiderülhet, hogy az Iszlám Állam, a Kurd Munkáspárt vagy a szélsőbaloldali csoportok hajtották-e végre az akciót.

Törökországban közben folytatódott az áldozatok temetése, az egyiken a kurdbarát Demokrata Párt egyik parlamenti kéviselője is megjelent. „Miért a forradalmárok esnek a támadások áldozativá, a szocialisták és azok, akik békét akarnak? Miért nem a politikusokat vagy a kormánytagokat éri támadás. Ez jól mutatja, hogy ki hajtja végre a mészárlásokat, de ezért felelni fognak” – nyilatkozta a képviselő.

Az ellenzéki Demokrata Párt vezetői úgy vélik, hogy az ankarai béketüntetésen végrehajtott merénylet a párt ellen irányult, mert a pokolgépek az ő menetoszlopuknál robbantak fel. A múlt nyáron a választási gyűlésüket is haszonló támadás érte.

Ankarában közben ezrek vonultak utcára, hogy a szombati merénylet áldozataira emlékezzenek. A tapintható feszültség ellenére összecsapás a rendőrök és a tüntetők között nem tört ki, ám az egyenruhások készenlétben álltak vízágyúkkal és gázmaszkokkal. „Anya vagyok. A lányom véres hajjal jött haza, az egész teste a barátai vérével volt átitatva. Mit érezhetne egy anya?” – tette fel a kérdést Zeynep Kaya tüntető.

A szombati béketüntetést a közalkalmazotti szakszervezetek konföderációjának felhívására szervezték. A felvonulásnak az lett volna a célja, hogy a törökországi kurd lázadók és a török biztonsági erők között kiújult erőszak leállítására szólítson fel. Júliusban a szíriai határhoz közeli, zömmel kurdok lakta Suruc városban történt merényletben 33-an haltak meg és mintegy 100-an megsebesültek.

Merkel–Erdogan találkozó lesz

A török miniszterelnökkel és az államfővel találkozik hétvégén Angela Merkel. A német kancellár a terror elleni közös fellépésről, a menekültválságról és a kétoldalú kapcsolatokról tárgyal majd. Berlin elsősorban a görög–török uniós külső határ ellenőrzésének erősítését és a Törökországban élő menekültek helyzetének javítását várja az ankarai vezetéstől.

Nincs magyar áldozat

A hétvégi ankarai támadások után a külügyminisztérium nem változtat Törökország biztonsági besorolásán, de azt kéri az országba utazóktól, hogy kerüljék a tömegrendezvényeket, pályaudvarokat és a bevásárlóközpontokat. A tárcánál megerősítették, hogy az ankarai nagykövetség hivatalos értesülései szerint nincs magyar áldozata vagy sérültje a hétvégi eseményeknek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!