2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Az egész kampányban brüsszelezhet a kormány

Hír TV

2017. október 19., csütörtök 22:01, frissítve: péntek 12:06

Az egész kampányban hadakozhat Brüsszel ellen a magyar kormány – a mai uniós csúcson ugyanis kiderült, hogy a menekültek elosztását célzó kvótákról csak a választás után döntenek EU-s szinten. A brüsszeli találkozón az is kiderült, hogy a tagállamok az ígértnél lényegesen kevesebb pénzt ajánlottak fel az afrikai térség felzárkóztatására, amivel a migrációs nyomást akarnák csökkenteni az unió vezetői.

A migrációval is foglalkoztak az európai állam- és kormányfők csúcstalálkozójuk első napján. A jelentésekből arról szólnak, hogy az előző évhez képest jelentősen csökkent a Földközi-tengeren átkelők száma, és arra is lehetőség van, hogy teljesen megállítsák az illegális migrációt.

Most fejeztük be a bevándorlással kapcsolatos vitánkat, és arra jutottunk, hogy segítséget kell nyújtanunk Olaszországnak a földközi-tengeri útvonal megfelelő kezeléséhez. Ennek érdekében a vezetők megegyeztek abban, hogy nagyobb támogatást adunk Gentiloni miniszterelnöknek a líbiai hatóságokkal folytatott együttműködés támogatására. Reális esélyünk van arra, hogy lezárjuk a földközi-tengeri útvonalat – jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

Az Európai Bizottság vezetője már nem ennyire optimista, mert a tagállamok a vártnál lénygegesen kevesebb pénzt fizettek be abba az Afrika-alapba. Ennek az a célja, hogy különböző beruházásokkal, munkahelyteremtéssel érjék el azt, hogy a migránsok inkább saját hazájukban boldoguljanak.

Kezdetben azt mondtuk, hogy 1,8 milliárd euróval fogjuk segíteni Afrikát. Aztán először 2,5 milliárdra, majd 2,9-re, aztán 3,1 milliárdra emeltük ezt az összeget. Az Európai Bizottság biztosítja a rá eső részét a költségvetés szerkezetének átalakításával. A tagállamok eddig 175 millió eurót ajánlottak fel, ez nyilvánvalóan nem elég – ismertette Jean-Claude Juncker.

A tagállami vezetők tárgyaltak fontosabb ügyek időzítését tartalmazó munkatervről is. Ebből kiderül, a magyarországi választás után várható döntés a kötelező kvótáról.

Az állam- és kormányfők megegyeztek abban, hogy a következő EU-csúcson, vagyis decemberben napirendi téma lesz a dublini rendszer reformja – ez az a rendszer, amely tartalmazza a menekültek állandó, kötelező jellegű elosztását. Abban is megegyeztek, hogy a jövő év első felében, tehát júniusig bezárólag ebben a kérdésben konszenzusra fognak jutni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!