2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Az EB szerint is a CEU kicsinálása a cél

2017. április 10., hétfő 20:13

Csehország uniós biztosát is hatalmába kerítette a Soros-féle ármány – ő sem hiszi el a magyar kormánynak, hogy a felsőoktatási törvény módosításának nem a Közép-európai Egyetem ellehetetlenítése a célja. Azt sem vette be, hogy a külföldről támogatott civil szervezetek nyilvántartásba vétele az átláthatóságot szolgálja. Közben különböző fideszes politikusok után már Orbán Viktor is azt bizonygatta, hogy a lex CEU ügyében dezinformációs kampány zajlik Magyarország ellen.

Éppen ideje, hogy az Európai Bizottság foglalkozzon Magyarországgal, ahol aggasztó események történnek – jelentette ki az Európai Bizottság cseh tagja. A jogérvényesülésért felelős biztos szerint a jogalkotás alapelvét sérti, ha egy törvényt konkrét személyre vagy intézményre szabnak.

„Véleményem szerint az új törvény a Közép-európai Egyetemet veszi célba. Még nem végeztünk a jogszabály elemzésével, de szerintem nem érvényesül az általánosság elve, ha egy törvény csak egy intézmény ellen irányul. Ez a jogalkotási része a kérdésnek, ugyanakkor azt hiszem, hogy a magyar kormány a civil társadalmat és a politikai pluralizmust akarja gyengíteni” – fejtette ki Vera Jourová.

Az Európai Bizottság szerdán tárgyal a felsőoktatási törvény módosításáról, amelyet a sajtó csak lex CEU-ként emleget. A cseh biztos úgy fogalmazott: a szabad választás önmagában nem garancia arra, hogy egy országban ne jusson hatalomra olyan politikai erő, amely illiberális demokráciát épít.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!