2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:55

Az Amnesty egyik embere is előzetesben

2017. július 18., kedd 18:00

Előzetes letartóztatásba helyeztek Törökországban hat jogvédőt, köztük az Amnesty International helyi vezetőjét, fegyveres terrorszervezet támogatásának gyanújával. Az Amnesty szerint a letartóztatottak valójában kiberbiztonsági és adatkezelési tréningen vettek részt.

Feszült várakozás az egyik isztambuli bíróság előtt. Ott tárgyalták azoknak a jogvédőknek az ügyét, akiket július 5-én vettek őrizetbe terrorszervezet támogatásának gyanújával. A törvényszék a 10 gyanúsítottból 6-ot letartóztatott, köztük az Amnesty International nevű nemzetközi jogvédő szervezet helyi vezetőjét is.

„Előzetes letartóztatásba kerültek, olyan nevetséges vádakkal, hogy segítettek egy terrorszervezetnek. Még az sem világos, hogy melyik terrorszervezetnek segítettek a vádak szerint” – mondta az Amnesty International kutatója, Andrew Gardner.

A jogvédőkön egy szállodában ütöttek rajta. A török elnök szerint azokkal a puccsistákkal tárgyaltak, akik egy éve sikertelenül próbálták megdönteni Erdogan hatalmát.

„Miért gyülekeztek ezek az emberek abban a hotelben? Sajnos egy olyan találkozóra gyűltek össze, amely gyakorlatilag a tavaly július 15-i puccskísérlet folytatása” – így a török elnök.

Az Amnesty International közölte, hogy a meggyanúsított jogvédők informatikai és adatkezelési tréningen vettek részt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!