2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Az amerikai elnök beiktatására vár a világ

2017. január 20., péntek 17:01, frissítve: péntek 17:44

Washingtonban 17 órakor kezdődött Donald Trump beiktatási ünnepsége. Először egy egyórás koncert hangzik el, utána következik az alelnöki, majd elnöki eskü. Trump hívei már csütörtök óta ünnepelnek a városban.

Már a Fehér Háztól indult a beiktatásnapi eseményekre Donald Trump, igaz a csütörtök éjszakát még csak a vendégházban tölthette. Az Egyesült Államok 45. elnöke egy templomban kezdte a beiktatás napját; Trump az anglikánokhoz tartozó episzkopális egyház tagja és egy egész órás reggeli misén vett részt.

Innen a konvojával visszament a Fehér Házhoz, hogy Barack Obamával és feleségével teázzon.

Közben a Capitoliumnál a szakadó eső ellenére kezdett gyülekezni a tömeg, a ceremónián több mint 900 ezren vesznek részt – ott lesznek egyébként Clintonék is. 23 ezer rendőr és katona, valamint civil ruhás ügynök tartja a rendet, az ünnepségre még gyümölcsöt is csak szeletelve lehet bevinni, nehogy valaki megdobálja az ellentmondásos elnököt.

Trump már csütörtök óta Washingtonban van, koszorúzott az Arlingtoni Nemzeti temetőben, és a Lincoln-emlékműnél is beszélt. „Tizennyolc hónapja kezdődött az utazás, amelyhez nekem is volt némi közöm, de ebben nektek sokkal nagyobb érdemetek van. Én hozom az üzenetet, én vagyok az üzenet hordozója. Szeretlek titeket” – fogalmazott.

A megválasztott elnök azt ígérte, azokat az amerikaiakat szeretné képviselni, akikről eddig megfeledkeztek a politikusok, és hangsúlyozta, hogy kormányzata minden amerikai életében fordulatot hoz majd. A beszédet követő gálavacsorán bejelentette, hogy a 2020-as elnökválasztást is meg akarja nyerni. A beiktatásnapi népszerűség alapján Trump mélypont az amerikai történelemben: a lakosság 52 százaléka arra számít, hogy rossz elnök lesz.

A beiktatási ceremóniát a Hír TV 18 órától élőben közvetíti, az eseménnyel Magyarország élőben című műsorunk is kiemelten foglalkozik majd.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!