2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:05

Ebbe beleroppanhat Mexikó

2017. január 3., kedd 09:42, frissítve: kedd 11:06

Megroppanhat a mexikói gazdaság, ha Donald Trump megtiltja a mexikói bevándorlóknak, hogy pénzt utaljanak haza a rokonaiknak. A megválasztott amerikai elnök a kampány során azt ígérte, leállítja az utalásokat, ha Mexikó nem fizeti ki a határra tervezett fal építését.

Épülő ház a mexikói Ixmiquilpanban: a munkálatokat, csakúgy, mint a helyi vásárlások és befektetések nagy részét, az innen Amerikába vándorolt családtagok hazautalt pénzéből finanszírozzák. A pénzcsapot viszont hamarosan elzárhatják: Donald Trump megválasztott amerikai elnök azzal fenyegetőzik, hogy az Egyesült Államokban élő mexikóiaknak törvényben tiltja meg a pénzátutalást, ha Mexikó nem segít finanszírozni a határra tervezett fal építését. Trump ráadásul azt a kampányígéretét sem vonta még vissza, hogy hazaküldi az illegális bevándorlókat.

„Ha csak rajtunk múlik, itt szinte egyáltalán nincs pénz, alig van itt valamink, alig van munka. Odaát van munkájuk, és segítenek nekünk, küldenek nekünk egy kis pénzt. Úgyhogy ha visszaküldik ide az embereket, akkor még nagyobb lesz a szegénység” – panaszolta egy mexikói bevándorló édesanyja.

És nemcsak azoknak lesz rossz, akik elesnek a külső támogatástól, hanem azoknak is, akik a teljes anyagi bizonytalanságba költöznek haza. „Országos szinten innen vándoroltak ki a legtöbben, szóval az igencsak megváltoztatná a helyzetünket, ha pár hónap alatt 20-30 ezer ember költözne haza egyszerre. A munkaügyi és a szociális helyzet is változna. Munkahelyhiány lenne, sokkal több lenne az elégedetlen és nélkülöző ember” – fogalmazott egy ixmiquilpani lakos.

Az Egyesült Államokból hazautalt pénz nélkül a mexikói gazdaság is megroppanna: 2016-ban ez a tétel 27 milliárd dollárt tett ki, miközben az ország olajexportja mindössze 18,5 milliárd dollárt hoz évente. Az átutalások összege ráadásul Trump bejelentése óta folyamatosan nő, tavaly novemberben 25 százalékkal több pénz jutott az otthon maradottaknak, mint egy évvel korábban – ebből is látszik, a bevándorlók féltik a jövőjüket.

„A többség tisztában van azzal, hogy bármikor születhet egy olyan törvény, amely megtiltja nekik, hogy itt tartózkodjanak, és haza kell majd menniük Mexikóba. Ez nehéz helyzet, ők nagyon keményen dolgoznak, és nemcsak azért, hogy az itteni családjukat ellássák, hanem hogy a Mexikóban maradt családtagokat is” – fogalmazott egy mexikói bevándorló.

A mexikói statisztikai hivatal adatai szerint a november 8-i amerikai elnökválasztás óta megduplázódott a Mexikóba hazautalt pénz havi összege.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!