2024. 07. 06. Szombat Csaba napja
Jelenleg a TV-ben:

Kémek a porfészekben - Rimmer Gábor története

Következik:

Európai Híradó 04:00

Az állami egészségügy megmentéséért tüntettek

2017. március 5., vasárnap 12:48

Ezrek tüntettek Londonban az állami egészségügy megmentéséért. A tömegnek a Munkáspárt vezetője azt ígérte, mindent megtesz az egészségügyi rendszer ellátásáért.

Több tízezren, a szervezők szerint negyedmillióan vonultak az utcára Londonban az egészségügyi rendszer jövőjéért. A demonstrálók elutasítják a további megszorításokat, az egészségügy tervezett magánosítását és azt, hogy további pénzt vonjanak el az egészségügytől. Azzal szerintük az ingyenes ellátás kerülne veszélybe.

Elemzők szerint a kormány alapjaiban rendezné át az egészségügyet. Akár kétharmaddal vetné vissza a kórházi szolgáltatásokat. Viszont a londoni kabinet szerint az elöregedő társadalom ellátása egyre nagyobb terhet ró a költségvetésre.

„Az Országos Egészségügyi Szolgálat nagyon fontos nekem, mert én is beteg vagyok, nővérként az egészségügyi rendszerben látom el az embereket, de dolgoztam olyan helyeken is, ahol az embereknek fizetniük kellett az egészségért, és ahol emberek meghalnak, ha nem tudnak fizetni a kezelésért. Soha nem akarok ilyen egészségügyi rendszerben dolgozni” – mondta egy brit ápoló.

A tüntetésen nemcsak egészségügyi dolgozók, hanem tanárok is részt vettek. Egyikük szerint tragédia lenne, ha a konzervatívok elvennék az emberektől az ingyenes ellátást.

„Az Nemzeti Egészségügyi Szolgáltatás (NHS) nagyon sokat tett a családomért. Az unokaöcsém szívbetegséggel született. Születése napján szívműtéten esett át, és azóta évente kell kezelni. Ez mentette meg az életét, így maradt még mindig életben, enélkül nem lenne ma itt” – mondta egy manchesteri tanár.

Az ellenzéki brit Munkáspárt elnöke több pénzt követelt az ellátórendszer működtetésére. „Az NHS nem a túlköltekezés miatt van válságban, hanem az alulfinanszírozottság miatt. A válságot a Downing Streeten idézték elő” – mondta Jeremy Corbyn, a Munkáspárt elnöke.

Jeremy Corbyn a tömeg előtt azt ígérte, minden eszközzel megvédi a brit egészségügyet. „Bármilyen megállapodást megakadályozunk, amely zöld utat engedne amerikai egészségügyi vállalatoknak, hogy idejöhessenek és kifoszthassák a nemzeti egészségügyi rendszert. Nem az övék, hogy eladják. Ez a miénk, mindenkié az országban” – tette hozzá.

Az NHS-t 1948-ban hozták létre, évről évre egyre többet költ rá a kormány, tavaly 140 milliárd fontot. Ez az összeg a tízszerese a 60 évvel ezelőttinek.

A brit kórházakban, rendelőkben óránként 1 millió beteget látnak el, az állami egészségügy 1 millió 700 ezer dolgozójával az ötödik legnagyobb munkáltatónak számít a szigetországban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!