2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Az államfő megvétózta a lengyel „reformot”

,

2017. július 24., hétfő 11:29, frissítve: hétfő 14:28

A kormány igazságügyi reformja ellen napok óta folyamatosan tömegek tüntetnek az országban. Andrzej Duda államfő bejelentette: nem hagyja jóvá, hogy a kormány jelölje ki azokat a bírákat, akik a legfelső bíróságban és az országos igazságszolgáltatási tanácsban ülnek.

„Diktatúrában a lázadás kötelesség” – volt olvasható egy tüntető transzparensén Varsóban. Vasárnap már ötödik napja tartottak a tüntetések Lengyelországban a vitatott igazságügyi reform ellen. A kormány három javaslatot nyújtott be, amelyek a kritikusok szerint megszüntetnék az igazságszolgáltatás függetlenségét.

„Nem fogjuk megengedni, hogy így uralkodjanak rajtunk. Ha a hatóságok tovább haladhatnak ezen az úton, akkor meg fogjuk győzni őket, hogy nem adjuk fel, követelni fogjuk a jogainkat, a szabadságunkat, a méltóságunkat” – jelentette ki Adam Michnik, a lengyel Gazeta Wyborcza főszerkesztője.

A reformok közül végül azt a kettőt vétózta meg az elnök, amelyek a legfelsőbb bíróságot szolgáltatták volna ki a hatalomnak. „Lengyelországnak nagy szüksége van az igazságügyi reformra, én ezt teljes szívvel támogatom. De én egy okos reform mellett állok, amely garantálja az igazságszolgáltatás jó működését, és növeli az igazságérzetet Lengyelországban. A lelkem legmélyén úgy érzem, hogy ez a reform nem emeli a biztonság és igazságosság érzetét. Ez a döntésem és a felelősségem” – jelentette ki Andrzej Duda államfő.

A Hír TV-nek nyilatkozó lengyel szakértő szerint elsősorban a tüntetések miatt döntött a vétó mellett a lengyel elnök. „A tüntetések eddig nem látott nyomást helyeztek az elnökre, de az európai és NATO-partnerek is arra késztették, hogy elgondolkodjon az államfőként rá nehezedő felelősségen. Úgy kalkulált, hogy ez túl nagy kockázatot jelent Lengyelország helyzetére nemcsak a belső piacon, de uniós szinten is, valamint a legfontosabb biztonságpolitikai partnerrel, az Egyesült Államokkal folytatott kapcsolatokban is” – mondta Wojciech Przybylski, a Visegrad Insight főszerkesztője.

Az Európai Bizottság múlt héten a szavazati jogának megvonásával fenyegette meg Lengyelországot, amennyiben bevezeti az igazságügyi reformot.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!